current views are: 3

27 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση03:33

Σκυλιά «ανιχνευτές» τσιγάρων και καπνού στην υπηρεσία των τελωνειακών

Η Σελίν τεντώνει το σώμα της, τα αυτιά της είναι όρθια. Δείχνει ανήσυχη. Περιμένει από στιγμή σε στιγμή την εντολή του «κυρίου» της για να αναλάβει δράση. 

Δημοσίευση 03:33’
αρθρο-newpost

Η Σελίν τεντώνει το σώμα της, τα αυτιά της είναι όρθια. Δείχνει ανήσυχη. Περιμένει από στιγμή σε στιγμή την εντολή του «κυρίου» της για να αναλάβει δράση. 

Η Σελίν τεντώνει το σώμα της, τα αυτιά της είναι όρθια. Δείχνει ανήσυχη. Περιμένει από στιγμή σε στιγμή την εντολή του «κυρίου» της για να αναλάβει δράση. «Πάμε Σελίν» ακούγεται μία στεντόρεια φωνή από απόσταση λίγων μέτρων. Ήταν η εντολή που περίμενε. Η Σελίν, ένα βελγικό ποιμενικό -ράτσας Malinois- ξεχύνεται σε ελεγχόμενο χώρο, χώνοντας τη μύτη της ανάμεσα σε κούτες με διάφορα αντικείμενα. Μυρίζει τη μία κούτα μετά την άλλη, κουνώντας την ουρά της. Ψάχνει. Ξαφνικά αρχίζει να γαβγίζει. Στέκεται μπροστά σε συγκεκριμένη κούτα και με τα μπροστινά πόδια την περιεργάζεται, αναζητώντας παράλληλα με το βλέμμα της τον «κύριο» της. «Μπράβο» αποκρίνεται ο τελευταίος. Η Σελίν τα κατάφερε: εντόπισε τον κρυμμένο καπνό και τα τσιγάρα.

Η παραπάνω σκηνή ήταν μόνο μία άσκηση στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις τελωνιακών σκύλων ανιχνευτών της Θεσσαλονίκης, όπου η Σελίν πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής της, αλλά στο μέλλον κάπως έτσι θα βγάζει… το ψωμί της. Κι αυτό διότι το συμπαθές τετράποδο έχει εκπαιδευτεί να εντοπίζει τσιγάρα και προϊόντα καπνού στις τάξεις των τελωνειακών Αρχών της χώρας. Μαζί με το «αφεντικό» της, που είναι τελωνειακός υπάλληλος, μπαίνει στη μάχη για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και τσιγάρων, δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση και στερεί τόσο από το ελληνικό δημόσιο όσο κι από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαντικά έσοδα.

Στο δύσκολο αυτό έργο, η Σελίν θα έχει παρέα άλλους εννέα πολλά υποσχόμενους «συναδέλφους» της που ετοιμάζονται να πάρουν… φύλλο πορείας σε διάφορα τελωνεία ανά την επικράτεια. Πρόκειται στο σύνολό τους για βελγικά και γερμανικά ποιμενικά, ηλικίας 1,5 έως 2 ετών, που αποκτήθηκαν εσχάτως από τις τελωνειακές αρχές. Ήδη τα πρώτα τέσσερα απ’ αυτά -ανάμεσα τους και η Σελίν- έχουν ολοκληρώσει τη διάρκειας δέκα εβδομάδων ειδική εκπαίδευσή τους και θα παρουσιάσουν αύριο δείγματα γραφής των ικανοτήτων τους, σε εκδήλωση-επίδειξη που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΣΔΟΕ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που οι εγχώριες διωκτικές υπηρεσίες μπορούν να υπολογίζουν στις πολύτιμες υπηρεσίες σκύλων με «ειδικότητα» στην ανίχνευση καπνικών προϊόντων και τσιγάρων.

«Από το 1985 η Τελωνειακή Υπηρεσία χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στην ανίχνευση ναρκωτικών. Από το 2009 η εκπαίδευσή τους γίνεται στην Ελλάδα από Έλληνες εκπαιδευτές τελωνειακών σκύλων» τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελίνα Φωτάκη, που υπηρετεί στο Γ’ Τμήμα Μέσων Δίωξης της 33ης Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών και είναι αρμόδια για τα σκυλιά «ανιχνευτές» της Τελωνειακής Υπηρεσίας. Όπως σημείωσε η ίδια, τα δέκα νέα «αποκτήματα» προέρχονται από εγχώριους εκτροφείς-προμηθευτές, ενώ για την απόκτηση και εκπαίδευσή τους στην ανίχνευση τσιγάρων επετεύχθη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Τα χαρακτηριζόμενα από εξερευνητική συμπεριφορά σκυλιά, θεωρούνται άφοβα και έχουν ιδιαίτερα αυξημένη αντίληψη. Σύμφωνα με την κα. Φωτάκη έχουν μπροστά τους σχεδόν μία 10ετία προσφοράς, διάστημα κατά το οποίο απολαμβάνουν τη φροντίδα και συντροφιά των «αφεντικών» τους-τελωνειακών υπαλλήλων, στα σπίτια των οποίων μένουν ακόμη και μετά τη «συνταξιοδότησή» τους, ανταποδίδοντας με ισόβια πίστη και αφοσίωση την αγάπη που εισπράττουν από τους «κυρίους» τους.


σχετικα αρθρα