Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη - Ντίνα Καραμάνου

Ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Γαλατάκι Κορινθίας, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα που η φωτιά στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας απανθράκωσε αρκετά στρέμματα δάσους.

Η περιοχή στο Γαλατάκι είναι πευκόφυτη, ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης και το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε χαράρδα, μέσα σε δάσος, κάτι που προκάλεσε δυσκολίες στο έργο της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ 74 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα,  20 εθελοντές πολίτες και μια υδροφόρα του Δήμου Κορινθίων, ενώ από αέρος το έργο της κατάσβεσης βοηθούσαν τέσσερα αεροσκάφη καναντέρ.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο της Κορίνθου.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στην Μαλεσίνα της Φθιώτιδας, στην περιοχή Μάζι, όπου όμως δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά ξέσπασε στις 13.40 μετά το μεσημέρι και έκαψε το πευκοδάσος της περιοχής και ξερά χόρτα.

Εκεί παραμένουν 54 πυροσβέστες με 24 οχήματα, ενώ βοηθούν και 43 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν και δύο αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αγιόκαμπο

Καλύτερη είναι η εικόνα στον Αγιόκαμπο της Λάρισας, όπου η φωτιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς το απόγευμα. 

 Πηγή φωτό:thessalianews.gr

Στο σημείο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Πηγή φωτό:thessalianews.gr

Στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Κουνταράς, ο οποίος είναι και εθελοντής πυροσβέστης για να συνδράμει στην κατάσβεση.

«Στις 5 το απόγευμα καταφέραμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Οι φλόγες «έγλυψαν» τους τοίχους αρκετών σπιτιών και το μέσημερι η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη. Ωστόσο κάηκε μόνον ένα παλίο και εγκαταλελειμμένο σπίτι του οικισμού. Η φωτιά δυστυχώς έκαψε σχεδόν 200 στρέμματα ελαιοδέντρων, καστανιών και δάσους» εξήγησε στο newpost ο κ. Κουνταράς.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή

Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην προειδοποίηση ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι υψηλός για τις περιοχές Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Χαλκιδικής, Νήσων Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τον ίδιο φορέα έχουν ήδη ενημερωθεί οι κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.