Εξαρθρώθηκε έπειτα από συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική ομάδα, αποτελούμενη από οκτώ άνδρες, οι οποίοι ενεργώντας από κοινού, είχαν διαπράξει τους τελευταίους επτά μήνες, περισσότερες από 150 κλοπές δικύκλων στην Αχαΐα και στη Βουπρασία.

Πιο συγκεκριμένα αστυνομικός προσποιούμενος τον πελάτη, ήρθε σε επικοινωνία με μέλη της εγκληματικής ομάδας και συμφώνησε την αγορά ενός κλεμμένου δικύκλου, έναντι του χρηματικού ποσού των 200 ευρώ.

Για την σύλληψη των δραστών οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία, προχθές (26-6-2014) το βράδυ, στο γήπεδο της Κάτω Αχαΐας, τέσσερις από τους δράστες, προσήλθαν σε προκαθορισμένο ραντεβού με τον αστυνομικό – πελάτη, προκειμένου να του πουλήσουν ένα δίκυκλο, το οποίο είχαν αφαιρέσει την ίδια μέρα τα ξημερώματα, από την περιοχή των Ζαρουχλεΐκων, στην Πάτρα και συνελήφθησαν.

Σε παράλληλη αστυνομική επιχείρηση στην Πάτρα, συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της εγκληματικής ομάδας, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και δύο μαχαίρια.

Από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι οι δράστες, ενεργώντας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και εφαρμόζοντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης ( modus operadi ), αφαιρούσαν δίκυκλες μοτοσικλέτες, άνω των εκατό κυβικών εκατοστών, συγκεκριμένης μάρκας, σπάζοντας το προστατευτικό εμπρόσθιο πλαστικό μέρος και θέτοντάς τα δίκυκλα σε λειτουργία με τα καλώδια.

Στη συνέχεια μετέφεραν τα κλεμμένα δίκυκλα, σε αγροτικές περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπως Λιμνοχώρι, Πέττα, Ριόλο και Βουπράσιο, όπου τα άφηναν σε συγκεκριμένα, προκαθορισμένα σημεία, έως ότου βρεθεί αγοραστής προκειμένου να τα πουλήσουν ολόκληρα ή ως ανταλλακτικά.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου αποξαίνοντας και βάφοντας στη συνέχεια το σημείο με χρώμα, προκειμένου να καθίσταται δύσκολη η ταυτοποίηση των δικύκλων ως κλεμμένα.

Η εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται το τελευταίο επτάμηνο, είχε κατορθώσει να αφαιρέσει 171 δίκυκλα, τα εβδομήντα από αυτά μέσα στο τελευταίο δίμηνο, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε έναντι του χρηματικού ποσού των 200 έως και 250 ευρώ το καθένα, σε κατοίκους της περιοχής αλλά και σε αλλοδαπούς στη Μανωλάδα.

Από τις έρευνες που ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών τις τελευταίες μέρες και οι οποίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τριάντα δίκυκλες μοτοσικλέτες από τις οποίες, οι δεκαπέντε έχουν ταυτοποιηθεί ως κλεμμένες και θα αποδοθούν στους παθόντες.

Τα υπόλοιπα δίκυκλα, των οποίων οι αριθμοί πλαισίων έχουν παραποιηθεί φυλάσσονται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών και διενεργείται έρευνα για την εξακρίβωση των στοιχείων των ιδιοκτητών τους.

Όσοι πολίτες έχουν πέσει θύματα κλοπής δικύκλων μπορούν να προσέρχονται στο Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών (Πάτρα οδός Ερμού 95, 2ο όροφος) για αναγνώριση των κλεμμένων μοτοσικλετών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή, ενώ οι έρευνες για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλα αδικήματα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.