Νομοτεχνική μελέτη για το συνολικό κόστος της αποκατάστασης του μισθολογικού καθεστώτος των ενστόλων, με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα ζητήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των ένστολων άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. 

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Φωτόπουλος, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ.Σταϊκούρα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι που θα χρειαστεί για την κάλυψη των αναδρομικών που πρέπει να επιστραφούν προσδιορίζεται σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ 200 εκατ. ευρώ ετησίως θα χρειαστούν , για τις αυξήσεις στους μισθούς, μετά την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012.

Ο κ. Φωτόπουλος εξέφρασε τη στήριξη και συμπαράστασή του στις απολυμένες καθαρίστριες που πραγματοποιούν διαμαρτυρία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα,  και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις των δικαστηρίων, για όλους τους εργαζόμενους.

Άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους ζήτησαν και οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον  πρόεδρο του Συντονιστικού των Αποστράτων αντιναύαρχο Σπύρο Περβανά.

Πάντως, όπως δήλωσαν στη συνάντησή τους με τον κ. Σταϊκούρα οι απόστρατοι, είναι είναι ανοιχτοί σε συζήτηση για σταδιακή εξόφληση των αναδρομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ορισμένα εναλλακτικά σενάρια για τη μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων με βάση την απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει νέα συνάντηση, αφού λάβει την έγκριση των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Επιπλεόν, όπως αποκάλυψε ο κ. Περβανάς, ετέθη θέμα και συμψηφισμού των ποσών που πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο με οφειλές των απόστρατων προς την εφορία, αλλά ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο διότι απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των πολιτών.