Την ώρα που η Γερμανία χαλαρώνει τα αυστηρά όρια συνταξιοδότησης, η Ελλάδα τα αυξάνει, αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, «με έναν εκτιμώμενο αριθμό περίπου 6.000 Γερμανών εργαζομένων να έχουν αιτηθεί πρόωρης σύνταξης, η κίνηση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης έχει επικριθεί έντονα».

Σύμφωνα με τους NYT οι επικρίσεις στρέφονται κατά βάση σε δύο ζητήματα: Αφενός η Γερμανία αντιμετωπίζει τη γήρανση του πληθυσμού και μείωση του εργατικού της δυναμικού, αφετέρου εξαναγκάζει τους ευρωπαίους εταίρους της σε σκληρά μέτρα λιτότητας.

Σε αυτό το σημείο, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Η Ελλάδα – όπως και η Ιταλία-», γράφουν οι New York Times, έφεραν μία σειρά από αλλαγές «στα συστήματα συνταξιοδότησής τους τα οποία προβλέπουν αύξηση ορίου συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 67 χρόνια μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Επίσης, υπογραμμίζεται, ότι «χώρες, όπως η Ελλάδα, δέχθηκαν πιέσεις για να προβούν σε οποιαδήποτε μέτρα με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους» και με την εφημερίδα επικαλείται τον Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος τονίζει:

«Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να προβεί σε ανάλογα βήματα (με στόχο τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης), επί διάστημα τουλάχιστον 10 ή και 15 ετών».