Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Δελτίο δραστηριότητας κουνουπιών. Είναι η νέα προσφορά των μετεωρολόγων στους κατοίκους της χώρας. Όπως το χειμώνα με την αιθαλομίχλη που προκλήθηκε από τα τζάκια στα αστικά κέντρα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των υψηλών τιμών του πετρελαίου, έτσι και τώρα με τα κουνούπια, τα μετεωρολογικά δελτία περιλαμβάνουν πρόβλεψη των συνθηκών που ευνοούν ή όχι την έντονη εμφάνιση του φαινομένου. 

Είναι κι αυτό μια ανάγκη που γεννάει η κρίση, καθώς οι αεροψεκασμοί έχουν μειωθεί στο ελάχιστο για οικονομικούς λόγους και ενώ η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές της θερμοκρασίας και της υγρασίας. 

«Είναι κάτι που έπρεπε οπωσδήποτε να εντάξουμε στην πρόγνωσή μας, καθώς η ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση επί του θέματος δεν μπορεί να αγνοηθεί», λέει στο newpost ο μετεωρολόγος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και διαχειριστής του meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος

Τη συγκεκριμένη εφαρμογή «έφτιαξαν» οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου με υπεύθυνο τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, και μετά από ενδελεχή μελέτη επιστημονικής βιβλιογραφίας που τους βοήθησε να καταλήξουν στης ιδανικές καιρικές συνθήκες για τη δραστηριότητα των κουνουπιών. 

Έτσι, είτε στην ιστοσελίδα www.conops.gr/weather είτε στο δελτίο καιρού του meteo.gr οι κάτοικοι όλων των περιοχών μπορούν να ενημερώνονται για το αν και πότε χρειάζεται να... ανάψουν το φιδάκι.