Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Υπάλληλοι που διορίστηκαν με πλαστά απολυτήρια λυκείου, ταχυδρόμοι που έβαζαν «χέρι» στα ποσά που προορίζονταν για πληρωμές λογαριασμών των νοικοκυραίων, καντηλανάφτες με το «αζημίωτο» στα νεκροταφεία, συμπλοκές μεταξύ υπαλλήλων στους διαδρόμους των υπηρεσιών.

Είναι μερικά, μόνο, παραδείγματα από τις υποθέσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί το 2013 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Η Ετήσια Έκθεση για τη διαφθορά στο δημόσιο έχει ήδη αποσταλεί στον πρωθυπουργό και αναδεικνύει το 2013 σε «έτος- πρωταθλητή»:

«Κατά το 2013 παρατηρείται αύξηση των υποθέσεων µε τις οποίες ασχολήθηκε ο ΓΕ∆∆ τόσο σε σχέση µε το 2012, όσο και ακόµη περισσότερο σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια. Συγκεκριµένα ο ΓΕ∆∆ διερεύνησε 1519 υποθέσεις, από τις οποίες οι 53 κρίθηκε ότι εκφεύγουν της αρµοδιότητάς του», αναφέρεται στο εισηγητικό σημείωμα του Λέανδρου Ρακιντζή. 

 

Τη μερίδα του λέοντος έχουν οι δήμοι, ενώ είναι πολλές οι περιπτώσεις υπαλλήλων που διορίστηκαν με πλαστά πτυχία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Οι οικονοµικοί έλεγχοι και τα ζητήµατα οικονοµικής διαχείρισης αποτέλεσαν την κύρια θεµατική κατηγορία για µια ακόµη χρονιά (41,8% των υποθέσεων), οι δε δήµοι συνιστούν την βασική ευρύτερη κατηγορία ελεγχόµενων φορέων (37% των υποθέσεων). Τέλος, όπως και κατά το 2012, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος κατέληξε στη διαπίστωση ότι δεν συντρέχει κάποιο πρόβληµα (40,4% των υποθέσεων) γεγονός που συνδέεται µε το γεγονός της αύξησης των επώνυµων και ανώνυµων καταγγελιών που εξετάζει ο ΓΕ∆∆. Στο 26,9% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν παράνοµες συµπεριφορές και πράξεις, τα δε οργανωτικά προβλήµατα των ελεγχόµενων φορέων αναδείχθηκαν στο 16,4% των υποθέσεων ως η βασική µορφή προβλήµατος».

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται στην Έκθεση, είναι ενδεικτικές της ευρηματικότητας που δεν εξέλειπε με την κρίση που μαστίζει την κοινωνία και έχει εκθέσει το δημόσιο

Άλλος έδινε για δίπλωμα, άλλος το έπαιρνε 

Το περιστατικό εγινε σε δήμο της Κρήτης και ο υπάλληλος τιμωρήθηκε μόνο με έξι μήνες αργία.

Ως εξεταστής νέων οδηγών, επέτρεψε εν γνώσει του σε 4 περιπτώσεις να εισέλθει στην αίθουσα τρίτο πρόσωπο, που δεν ήταν υποψήφιος, να καθίσει στη θέση που προοριζόταν για τον αληθινό υποψήφιο οδηγό και να εξεταστεί επιτυχώς στη θέση του αληθινού υποψηφίου.

Το παραπάνω παράπτωµα διαπράχθηκε κατόπιν προηγούµενης συνεννόησης του υπαλλήλου µε το πρόσωπο το οποίο εξετάστηκε στη θέση του αληθινού υποψηφίου.

Ταχυδρόμος «βούταγε» τα χρήματα για πληρωμή λογαριασμών

Το χρηµατικό ποσό ύψους 20.107,56 ευρώ υπεξαίρεσε υπάλληλος των ΕΛΤΑ, το οποίο επέστρεψε μετά από τον οικονομικό έλεγχο με τον οποίο αποκαλύφθηκε η δράση του.

Ο ταχυδρόμος έβαζε «χέρι» στην ίδια του την τσάντα, καθώς παρακρατούσε τα χρήματα που του έδιναν οι πελάτες για πληρωμές λογαριασμών, αλλα και από λογαριασµούς ταχυπληρωµής ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο υπάλληλος, αντί να εισάγει τα ποσά που έπαιρνε στο σύστημα συναλλαγής των ΕΛ.ΤΑ, τα κρατούσε για τον εαυτό του και τα απέδιδε... με δόσεις.

Στον ταχυδρόμο επιβλήθηκε από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο των ΕΛΤΑ η ποινή της προσωρινής απόλυσης 6 μηνών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θεώρησε «πέσιμο στα... μαλακά» και υπέβαλε ένσταση.

«Συνωστισμός» στο νεκροτομείο

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 213 νεκροψίες -νεκροτομές καθυστέρησε να διενεργήσει Ιατροδικαστής, παρακωλύοντας ακόμη και πολύ σημαντικές δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και έρευνες για ειδεχθή εγκλήματα.

Όπως εξηγεί ο συντάκτης της έκθεσης, η προθεσµία για την ολοκλήρωση ιατροδικαστικών εκθέσεων για περιστατικά που χρήζουν ιστολογικής εξέτασης είναι οκτώ µήνες. Αντίθετα, αν µια νεκροψία - νεκροτοµή δεν ακολουθείται από εργαστηριακές εξετάσεις, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις παραδίδονται όχι αργότερα από 10-15 ηµέρες.

«Ωστόσο, ο ανωτέρω καθυστέρησε αδικαιολόγητα και µη νόµιµα τη σύνταξη 213 ιατροδικαστικών εκθέσεων νεκροψιών-νεκροτοµιών και σωµατικών βλαβών».

Η ποινή του;

Για τρία χρόνια δεν έχει δικαίωμα να προαχθεί και να γίνει... διευθυντής!

Ξύλο για τα... δήθεν σεμινάρια σε τυφλούς

Το περιστατικό έγινε στη Μακεδονία και η εμπλεκόμενη υπάλληλος τιμωρήθηκε με προσωρινή απόλυση έξι μηνών, απόφαση εναντίον της οποίας έκανε ένσταση ο κ. Ρακιντζής.

Η υπάλληλος έβρισε και «κινήθηκε εναντίον» επιμορφώτριας σε Σχολή Τυφλών, την οποία μάλιστα έδιωξε από αίθουσα διδασκαλίας με βίαιο τρόπο.

Η ίδια υπάλληλος, είχε πει στους τυφλούς μαθητές ότι θα παρακολουθήσουν σεμινάριο 400 ωρών, δήθεν αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο τελικά διοργανωνόταν από επιστηµονική εταιρεία της οποίας η συγκεκριμένη υπάλληλος ήταν Πρόεδρος.