Γράφει η Βασιλική Σιούτη

Ξεκινάει από απόψε το βράδυ η κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ, με τη βραδινή βάρδια να παίρνει πρώτη τη σκυτάλη των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που έχουν αποφασιστεί.

Αίτημα τους η απόσυρση του νομοσχέδιου της κυβέρνησης και όπως δηλώνουν, σήμερα, δεν θα κάνουν πίσω με τίποτα λιγότερο από αυτό.

«Δεν μας έχουν μετρήσει σωστά» αναφέρει στο Newpost ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και σήμερα εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ καθώς και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος.  

«Νομίζουν ότι η κινητοποίηση μας είναι συντεχνιακή και ότι αν μας εξασφαλίσουν τους μισθούς μας, θα κάνουμε πίσω. Είναι γελασμένοι όμως» δηλώνει.

Οι αιχμές του Ν. Φωτόπουλου αναφέρονται προφανώς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, που εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των εργαζομένων της ΔΕΗ,  ενώ φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι κατόπιν και δικής του πίεσης προς τον πρωθυπουργό, ούτε τα δικαιώματα τους θα θιχθούν και τους μισθούς τους εγγυάται.

«Τα αιτήματα μας δεν είναι συντεχνιακά, αλλά δεν θέλουν να το καταλάβουν για αυτό και προσπαθούν να μας καλοπιάσουν τάζοντας μας ακόμα κι αυξήσεις» αποκαλύπτει ο Ν. Φωτόπουλος. «Δεν πρόκειται όμως να μπούμε σε τέτοια συζήτηση. Το διακύβευμα δεν είναι ο δικός μας μισθός. Το διακύβευμα αφορά τη δυνατότητα ακόμα και των φτωχότερων συνανθρώπων μας να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Το διακύβευμα αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και το αν το ελληνικό κράτος  θα έχει στα χέρια του  εργαλεία για να ασκήσει πολιτική αναπτυξιακή, οικονομική, κοινωνική. Άλλο η απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και άλλο να τους χαρίσουμε και τη ΔΕΗ».

Στην ερώτηση τι θα κάνουν αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να τους επιστρατεύσει, απαντά ότι η δική του πρόταση είναι να μη δεχθούν να παραλάβουν τα φύλλα επιστράτευσης. «Αν αρνηθούμε όλοι, τι θα κάνουν; Θα μας απολύσουν όλους; Ας μας απολύσουν τότε. Να μην λυγίσουμε. Να μην σκύψουμε το κεφάλι».