current views are: 1

2 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση19:13

Αστυνομικός και απόστρατος του Λιμενικού σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών (φωτό)

Για συνεργασία σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορούνται ένας εν ενεργεία αστυνομικός και ένας απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού.

Δημοσίευση 19:13’
αρθρο-newpost

Για συνεργασία σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορούνται ένας εν ενεργεία αστυνομικός και ένας απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού.

Για συνεργασία σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορούνται ένας εν ενεργεία αστυνομικός και ένας απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού.

Επίσης στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη και ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, για μη συναφή υπόθεση, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε αυτοτελής δικογραφία για υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, ενώ οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. διήρκεσαν οκτώ μήνες. 

Συλληφθέντες είναι δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, ηλικίας 57 και 52 ετών, οι οποίοι θεωρούνται αρχηγοί της οργάνωσης, μια 42χρονη τραπεζική υπάλληλος, ο απόστρατος πλωτάρχης του Λιμενικού και οι δύο αστυνομικοί.

Ταυτόχρονα αναζητούνται δύο υπήκοοι Συρίας – 45 και 48 ετών – που καταζητούνται επίσης για υποθέσεις διακίνησης μεταναστών και ναρκωτικών από το 2002.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση δρούσε από το 2012 και εγκέφαλός της ήταν ο 57χρονος ναυτικός

Η σπείρα διευκόλυνε την είσοδο μεταναστών στη χώρα από την Τουρκία. Στην αρχή τους μετέφεραν με σκάφη αρχικά στις ακτές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας, με αμοιβή 2.000 – 3.000 ευρώ για κάθε έναν.

Από εκεί τους επιβίβαζαν σε φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες ή σε άλλα οχήματα και τους μετέφεραν σε διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα ή με φουσκωτά  από παραλία της Μεσσηνίας τους οδηγούσαν σε πλοία που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα τα οποία είχαν προορισμό την Κροατία και τους αποβίβαζαν στην Ιταλία

Ο αρχιφύλακας συμμετείχε στις δραστηριότητες της οργάνωσης με την ιδιότητά του και λειτουργούσε ως προπομπός κατά τις μεταφορές, λαμβάνοντας 2.000 ευρώ αμοιβή. 

Ο απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού είχε το ρόλο πληροφοριοδότη, ενώ ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη γιατί στα πλαίσια των ερευνών διαπιστώθηκε πως πληρώθηκε με 11.000 ευρώ, από τον 52χρονο πρώην ναυτικό, προκειμένου να του βρει άτομο το οποίο του χρωστούσε μεγάλο χρηματικό ποσό. 

Γι’ αυτό σε βάρος του σχηματίστηκε αυτοτελής ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.

Πώς ξέφευγαν από τις αρχές

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το κύκλωμα ξέφευγε από τις αρχές με διάφορα τεχνάσματα. Προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη του σκάφους υπό επωνυμία «Kismet», ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 67χρονου, προχώρησε πρόσφατα σε μετονομασία του και αμέσως μετά σε εικονική πώληση, μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος μεταβίβασης σε offshore εταιρείες του εξωτερικού, που όπως προέκυψε έχουν ως κοινή διαχειρίστρια, εταιρεία που εδρεύει στην Πολιτεία Delaware των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της ελλιμενισμένο στη μαρίνα Αλίμου σκάφος, υπό επωνυμία «Storm Up», το οποίο και κατασχέθηκε.

Τα κέρδη «ξεπλενόταν» και αυτά με διάφορες τεχνικές, όπως καταθέσεις μικρών ποσών, ιδιωτική κατανάλωση, ρευστότητα σε επιχειρήσεις μέσω νόμιμων εταιρειών και «νόμιμη» επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω off shore. 

Στις έρευνες συμμετείχε ενεργά κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος.

Στα σπίτια των δύο συνταξιούχων ναυτικών και της 42χρονης τραπεζικού υπαλλήλου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, περίπου 60.000 ευρώ, 10.000 δολάρια ΗΠΑ και 32 χρυσές λίρες Αγγλίας, καθώς και έγγραφα τραπεζικών συναλλαγών, ναυτικοί χάρτες και άλλα πειστήρια.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες υποθέσεις.


σχετικα αρθρα