Σε εξέλιξη βρίσκονται οι 48ωρες κυλιόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από χθες τα μεσάνυχτα, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, απόφαση που θα ληφθεί το μεσημέρι της Παρασκευής (13:00).

Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 13 συνολικά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 μεγαβάτ.  

Συγκεκριμένα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι μονάδες: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο

Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 7 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2200 μεγαβάτ και τα υδροηλεκτρικά.

Στη διάρκεια της ημέρας και ανάλογα με την εξέλιξη της ζήτησης, οι Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής θα προχωρούν σε κυλιόμενες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, καθώς και σε μείωση του φορτίου σε μεγάλους καταναλωτές. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες και η διάρκειά τους θα καθοριστεί για την ηπειρωτική χώρα, από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος. 

΄Οσον αφορά στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους. 

Ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών Αττικής 
Ενδεικτικό πρόγραμμα εντός Θεσσαλονίκης 
Ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών Μακεδονίας Θράκης 
Ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών Κεντρικής Ελλάδας 
Ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών Πελοποννήσου Ηπείρου 

Πάντως όπως εξηγείται στην ανακοίνωση: 

«το ύψος και η διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κλπ)». 

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει οδηγίες προς τους καταναλωτές. 

Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί τους πολίτες να αποφεύγουν την χρήση αναλκυστήρων σε όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων για την αποφυγή τυχόν εγκλωβισμού τους, ενώ επισημαίνει πως για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».  

Παράλληλα ενημέρωνει τους πολίτες πως δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών.  

Όσον αφορά στα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Από την πλευρά της η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης είναι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας.  

«Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση» καταλήγει η ανακοίνωση.