current views are: 4

3 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση09:32

Γερμανός εντεταλμένος για τις μεταρρυθμίσεις: «Καταστροφική η υγεία στην Ελλάδα»

«Δεν υπάρχει βαθμός» για το ελληνικό σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Τσέλερ.

Δημοσίευση 09:32’
αρθρο-newpost

«Δεν υπάρχει βαθμός» για το ελληνικό σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Τσέλερ.

«Δεν υπάρχει βαθμός» για το ελληνικό σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Τσέλερ.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο γερμανός εντεταλμένος για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας χαρακτηρίζει την κατάσταση «καταστροφική».

Νωρίτερα, ενημερώνοντας την Eπιτροπή Υγείας της γερμανικής βουλής για τις επαφές του στην Ελλάδα περιέγραψε την κατάσταση ως σκανδαλώδη και τρομαχτική.

Ο Τσέλερ μαζί με τους Βάλτερ Σβερτφέγκερ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων και τον εμπειρογνώμονα σε ασφαλιστικά θέματα Ρολφ – Ντίτερ Μύλερ είχαν «συζητήσεις γνωριμίας» με το νέο υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, την Ομάδα Δράσης, την ΠΕΔΥ, Μη Κυβερνητικές Οργάνωσεις και με γιατρούς στα νοσοκομεία που επισκέφθηκαν.

«Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν στην πραγματικότητα πόσο κακή είναι η κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς και πολιτικοί», τόνισε ο γερμανός πολιτικός. «Εδώ θα πρέπει να πω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του, αλλά και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι πολιτικοί με στρατηγική και θέληση να προσφέρουν. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ελπίδα. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει επίγνωση του τί πρέπει να γίνει. Πρόβλημα υπάρχει στην υλοποίηση, στον συντονισμό με τα μεσαία κλιμάκια, στην εφαρμογή των νόμων και των μεταρρυθμίσεων. Νομίζω ότι η γραφειοκρατία των υπουργείων θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

Και κατέληξε προτείνοντας στους Έλληνες να στραφούν στα γενόσημα φάρμακα προκειμένου να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον εαυτό του, ο οποίος ως καρδιοπαθής παίρνει 7 χάπια την ημέρα.

 «Όταν εμείς στη γερμανική αγορά χρησιμοποιούμε σε ποσοστό του 80% γενόσημα και στην Ελλάδα μόλις το 10%, και με τα γενόσημα αυτά κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση, θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ελλάδα. Δεν είναι σε βάρος της ποιότητας. Πρόκειται για την ίδια δραστική ουσία, αλλά από άλλη εταιρεία. Και εάν υπάρχουν ενδοιασμοί για την ασφάλεια για παρασκευάσματα που μας έρχονται από άλλες ηπείρους, μπορούμε να προμηθευτούμε γενόσημα από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι εγγυημένα. Συστήνω να μην παραγγέλλονται γενόσημα από το διαδίκτυο, γιατί όλα μπορούν να συμβούν, αλλά από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι τόσο ασφαλή όσο και τα πρωτότυπα. Εξ άλλου υπάρχουν και Έλληνες παρασκευαστές γενοσήμων, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο».

Πάντως άσκησε και κριτική στην τρόικα, χαρακτηρίζοντας «αυστηρό» το χρονικό πλαίσιο που δίδεται για τις μεταρρυθμίσεις, το οποιο θεωρεί ιδαίτερα αυστηρό «που δεν ήταν δυνατόν ρεαλιστικά να υλοποιηθεί»