Σε κατάσταση «συναγερμού» είναι το σύστημα ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στην ηπειρωτική χώρα (διασυνδεδεμένο σύστημα), από τις 19:00 έως τις 23:00, με εκτιμώμενη διάρκεια μέχρι μία ώρα ανά περιοχή.

Επίσης, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στην Κρήτη, κατά το χρονικό διάστημα από 20.00 έως 22.00, με εκτιμώμενη διάρκεια μέχρι μία ώρα ανά περιοχή.

Αναλυτικά:

Σημειώνεται ότι το μέγιστο της ζήτησης παρατηρείται πλέον τις βραδινές ώρες (8-10) οπότε είναι σε λειτουργία τα κλιματιστικά χωρίς (όπως κατά τη μεσημεριανή αιχμή) να είναι διαθέσιμη η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, η αιχμή της ζήτησης θα σημειωθεί στις 10 το βράδυ και θα φθάσει στα 7.550 μεγαβάτ.

Το πρόγραμμα περικοπών που είχε ανακοινωθεί για το μεσημέρι, διάρκειας μιας ώρας ανά περιοχή, δεν τέθηκε τελικά σε εφαρμογή, καθώς οι καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη ζήτηση ρεύματος.

Παράλληλα, αύριο το μεσημέρι (13.00) αναμένεται να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

«Πορτοκαλί» συναγερμός

Νωρίτερα, ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσε το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας επικαλείται τον  Κώδικα Διαχείρισης, σύμφωνα με τον οποίο Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης υφίσταται «όταν ανακύπτει πρόβλημα που θέτει ή ενδέχεται να θέσει, για οποιοδήποτε λόγο, το Σύστημα ή το Δίκτυο σε σοβαρό κίνδυνο ή να επηρεάζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών ή να επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία της Διαδικασίας Κατανομής».

Ο πορτοκαλί συναγερμός είναι το πρώτο στάδιο που ενεργοποιείται σε περίπτωση που η πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του συστήματος είναι αυξημένη ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν από τις κανονικές τιμές. Ακολουθεί ο κόκκινος συναγερμός όταν πιθανολογείται άμεση αδυναμία κάλυψης του φορτίου και ο μπλε σε περίπτωση μερικής ή γενικής διακοπής λειτουργίας του Συστήματος.

Εκτός λειτουργίας 13 μονάδες

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 13 συνολικά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 μεγαβάτ.  

Συγκεκριμένα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι μονάδες: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο. 

Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 7 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2200 μεγαβάτ και τα υδροηλεκτρικά.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του προειδοποιεί τους πολίτες να αποφεύγουν την χρήση αναλκυστήρων σε όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων για την αποφυγή τυχόν εγκλωβισμού τους, ενώ επισημαίνει πως για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».  

Παράλληλα ενημέρωνει τους πολίτες πως δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών.  

Όσον αφορά στα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Από την πλευρά της η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης είναι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας.  

«Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση» καταλήγει η ανακοίνωση.