current views are: 1

3 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση13:52

Βορίδης: Υποχρέωση η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών

Για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών μίλησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Δημοσίευση 13:52’
αρθρο-newpost

Για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών μίλησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών μίλησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα Fm, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως ήταν «μία υποχρέωση της χώρας, είχε τεθεί και αναληφθεί όταν έγινε η πρώτη συμφωνία με τους δανειστές».

«Τότε, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ήταν 23%, το οποίο παρέμενε σταθερό μέχρι σήμερα και είχε αναληφθεί η υποχρέωση να μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%» συνέχισε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε: 

«Θα μειωθεί και η τιμή των φαρμάκων, επομένως έχει και ένα συγκεκριμένο όφελος ο καταναλωτής και βεβαίως θα μειωθεί και το κόστος που υπάρχει στο Δημόσιο, υπό την έννοια της αποζημιώσεως των φαρμάκων. Το 23% έπρεπε να γίνει 15% και στην πραγματικότητα εκείνο που έγινε είναι ότι το 21% έγινε 19%». 

Όπως επεσήμανε ο Μάκης Βορίδης, «ο στόχος εκπληρώνεται διότι δίνουμε πρόσβαση στα λεγόμενα ΦΥΚ, τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, ακριβά φάρμακα, τα οποία μέχρι τώρα δεν βγαίνανε στα φαρμακεία. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα, πλέον, στους φαρμακοποιούς να πουλούν αυτά τα φάρμακα με διπλό κέρδος». 

«Για τους φαρμακοποιούς υπάρχει κέρδος» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, «γιατί αυξάνει τον κύκλο εργασιών με ένα πολύ σημαντικό ποσό, αλλά και το πιο σημαντικό, που είναι το κέρδος για τους χρήστες των φαρμάκων αυτών, που ενώ τώρα έπρεπε να τα παίρνουν σε συγκεκριμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ξαφνικά έχουν πρόσβαση σε μία ευρύτερη αγορά φαρμακείων και επομένως διευκολύνονται στην πρόσβασή τους και στην απόκτηση αυτών των φαρμάκων».

Και πρόσθεσε: 

«Αυτά τα φάρμακα μειώνουν πολύ σημαντικά το ποσοστό κέρδους, γιατί αυτά έχουν μικρό ποσοστό κέρδους επειδή είναι ακριβά. Άρα επηρεάζουν το συνολικό ποσοστό κέρδους κατεβάζοντάς το στο 15,6% και έτσι εκπληρώνεται ο στόχος και η δέσμευση που είχαμε».


σχετικα αρθρα