Δύο νέες δράσεις έχει στα σκαριά το υπουργείο Εργασίας οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. 

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο σχέδιο για τους αστέγους, αλλά και η κατάθεση ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε από το βήμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας «Επ' Αρωγή» ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Συγκεκριμένα το σχέδιο για τους αστέγους την ενίσχυση συσσιτίων, που καλύπτονται κυρίως από την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την κάλυψη άμεσων στεγαστικών αναγκών, με παραχώρηση κατοικιών σε αστέγους που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικής στη διαχείριση του νοικοκυριού και στήριξης για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτήρισε χρέος και ευθύνη όλων την ενίσχυση και τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις:

«Στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης χρειαζόμαστε πρωτίστως ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας αλλά και ένα ενεργητικό, ευέλικτο, καλά στοχευμένο, έξυπνο, δίκαιο και λειτουργικό πλέγμα υπηρεσιών και παροχών ώστε να αντιμετωπιστούν νέες μορφές φτώχειας και νέες ανισότητες με στόχο ένα εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως το Ελάχιστον Εγγυημένο Εισόδημα πρόκειται να θεσμοθετηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά, σε δυο νομούς από τον Σεπτέμβριο του 2014 και από το 2015 καθολικά σε όλη τη χώρα.