Έτοιμη να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι η κυβέρνηση καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ενέκρινε απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προς αυτή την κατεύθυνση με την οποία εγκρίνει τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο για υπηρεσιακούς λόγους. Εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου για Αθηνών για τις κινητοποιήσεις. 

Διαβάστε την απόφαση όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Πάντως η κυβέρνηση θα πάρει απόφαση για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου, κάτι που φαίνεται σίγουρο εάν υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση που η απεργία κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν συμμορφωθούν όπως αναφέρουν, τότε θα γίνει χρήση του νόμου 3536/07 για την επίταξη, για αυτό εξάλλου δόθηκε η εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα τα πιεστήρια του Τυπογραφείου μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, ακόμα κι αν το δικαστήριο κρίνει την απεργία παράνομη, διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, έστω και με άλλη μορφή, όπως, μέσω καταλήψεων μονάδων.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ γνωστοποίησε ενδεικτικό πρόγραμμα των εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης μόνο για την Κρήτη, αφού η ζήτηση ρεύματος ήταν σήμερα μειωμένη λόγω των ανέμων που ρίχνουν τη θερμοκρασία και κατ' επέκταση τη ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών.

Νωρίτερα, με άγρια κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ.

Η Β' ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η συζήτησή του θα συνεχιστεί την Τρίτη στο Α' Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφισή του. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Επιτροπή επί της αρχής, με ψήφο της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.