Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός από το πρωί της Παρασκευής και θα παραμείνει σε συναγερμό μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν.

Στις περιοχές με τον πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς βρίσκονται η Αττική και η Εύβοια, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Αργολίδα, η Κορινθία και η Μάνη.

Από το πρωί της Παρασκευής και η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων προβλέποντας βοριάδες έως και 8 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο, στην θάλασσα της Ικαρίας και της Σάμου, στη Ρόδο, στο Καρπάθιο πέλαγος και στη Κρητικό πέλαγος στην περιοχή της Ιεράπετρας.

Μάχη με τις φλόγες

Στο μεταξύ ανιση μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους έδιναν από τη νύχτα της Πέμπτης οι πυροσβέστες στην περιοχή Χανδρά στη Σητεία.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετείχαν 23 οχήματα της πυροσβεστικής με 55 πυροσβέστες, 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 υδροφόρες των δήμων, 2 οχήματα του στρατού καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής ενώ το έργο των επίγειων δυνάμεων ενίσχυσαν μέχρι να πέσει η νύχτα και δύο ελικόπτερα.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και μαινόταν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής καίγοντας  σιτοκαλαμιές και χαμηλή βλάστηση στο Κιλελέρ.

Στο σημείο βρέθηκαν δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής με 25 άνδρες καθώς και δυο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.