Στην εξάρθρωση μίας ακόμα συμμορίας με καλάσνικοφ που λήστευε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και εμπορικά καταστήματα στην Αττική προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Οι σπείρα είχε «τσεπώσει» πάνω από 47.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, κ. Παρθένη, πρόκειται για επτά άτομα, πέντε άνδρες και μία γυναίκα καθώς και για έναν αλλοδαπό 27 ετών, που συνελήφθησαν την Τετάρτη.

Η... συμμορία των επτά εισέβαλε με καλάσνικοφ σε επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Βορειοανατολικής και της Νοτιοανατολικής Αττικής έχοντας διαπράξει 33 τουλάχιστον ένοπλες ληστείες και 18 κλοπές μοτοσικλετών.

Ο τρόπος δράσης

Η συμμορία χωρίζοταν από δύο έως τέσσερα άτομα σε δύο ομάδες και υπό την εποπτεία του 35χρονου «αρχηγού» αναζητούσαν μοτοσικλέτες εύκολους στόχους, δηλαδή μηχανές που δεν έφεραν συναγερμό ή αντικλεπτική δαγκάνα και τις αφαιρούσαν.

Στη συνέχεια, έπαιρνες τις κλεμμένες μηχανές και πήγαιναν σε καταστήματα «στόχους», τα οποία είχαν επιλέξει προσεκτικά, έπειτα από αυτοψία των χώρων. Η επιλογή γινόταν με κριτήρια τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής εξασφαλίζοντας την σίγουρη διαφυγή τους.

Ιδιαίτερη προτίμηση έδειχναν σε... πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψητοπωλεία, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών και εμπορικά καταστήματα.

Με την απειλή πολεμικού όπλου καλάσνικοφ ακινητοποιούσαν υπαλλήλους και πελάτες και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ληστειών σε σούπερ μάρκετ η λεία της σπείρας παραμένει αδιευκρίνιστη από τους υπευθύνους των καταστημάτων.

Κατά τη διάπραξη των ληστειών είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κράνη μοτοσικλετιστή και γάντια, ώστε να μην αναγνωρίζονται από τα θύματα.

Για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν τις κλεμμένες μοτοσικλέτες, τις οποίες εγκατέλειπαν σε ερημικές τοποθεσίες ή αγροτικές εκτάσεις, συνήθως κοντά στους τόπους διάπραξης των ληστειών και διέφευγαν με άλλα οχήματα, που οδηγούσαν άλλα μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας έχουν αφαιρέσει δέκα οκτώ μοτοσικλέτες από τις περιοχές Χολαργού, Παπάγου, Γέρακα, Νέου Ψυχικού, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου και διαφόρων συνοικιών της Αθήνας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.