Ελεύθεροι με εγγύηση 20.000 ευρώ ο καθένας αφέθηκαν οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον ειδικής ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθούν για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια», τα έργα δηλαδή της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης που κατατμήθηκαν για να ανατεθούν απευθείας σε εργολάβους.

Παράλληλα, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για δεκάδες συμβάσεις έργου που υπέγραψαν κατά τη θητεία τους στη Νομαρχία με εργαζόμενους, που απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ' αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν.

Πρώτος πέρασε το γραφείο της ειδικής ανακρίτριας Ανθίας Τσαφίτσα, ο Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του καταλογίζονται.

Όσον αφορά στα «45άρια» απολογήθηκε ότι στα έργα αυτά δεν γίνονταν κατατμήσεις, διότι «δεν είχαν λειτουργική ενότητα». «Δεν υπάρχει ζημιά σε βάρος του Δημοσίου» φέρεται να είπε ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα με τις συμβάσεις έργου, υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία συνηθισμένη πρακτική, η οποία ακολουθείτο σε όλες τις Νομαρχίες της Ελλάδας. Προσκόμισε -μάλιστα- σχετική νομολογία, την οποία αποδεχόταν το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για το θέμα των συμβάσεων έργου, κατέθεσε ως μάρτυρας ο πρώην υπουργός της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους και αναφερόμενος στον Παν. Ψωμιάδη, τόνισε ότι «δεν εγκαταλείπω ανθρώπους που γνωρίζω ότι δεν έκλεψαν». Επιβεβαίωσε δε τη νομιμότητα της παραπάνω ακολουθούμενης πρακτικής η οποία ήταν διαδεδομένη.

Την ίδια υπερασπιστική γραμμή με τον αδελφό του ακολούθησε και ο Διονύσης Ψωμιάδης, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών αντινομάρχης Θεσσαλονίκης και έτυχε της ίδιας μεταχείρισης από ανακρίτρια και εισαγγελέα.