Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον εισαγγελέα Πειραιά, ο πλοιοκτήτης και ο πλοίαρχος του ελληνόκτητου πλοίου «Στροφάδες ΙV» με σημαία Μάλτας, που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της αρπαγής ακτιβιστών.

Εισαγγελέας και ανακριτής διαφώνησαν για την υπόθεση, η οποία ανατέθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Το «Στροφάδες ΙV» είχε αναχωρήσει από την Ντέρνα της Λιβύης την περασμένη Τετάρτη και είχαν επιβιβαστεί σε αυτό δέκα φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές και επτά Λίβυοι αστυνομικοί.

Οι ακτιβιστές ισχυρίζονταν ότι είχαν πληρώσει λεφτά σε ένα Λίβυο πράκτορα για μεταφορά τους. Από την πλευρά της όμως η πλοιοκτήτρια εταιρία σε ανακοίνωσή της, δήλωνε ότι οι ακτιβιστές επιβιβάστηκαν στο πλοίο χωρίς να υπάρχει έγγραφη συμφωνία για μεταφορά και φόρτωση. Αναφέρει επίσης ότι υπήρξε ένταση στο λιμάνι της Ντέρνας και ο πλοίαρχος φοβούμενος για την ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος, απομακρύνθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, ενημερώνοντας τις αρχές της Μάλτας, το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει υποβάλλει μήνυση εναντίον των ακτιβιστών για φθορά ξένης περιουσίας, κατάληψη του πλοίου και συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου. Το "Στροφάδες IV" έχει 16μελές πλήρωμα, 10 Ουκρανούς και 6 Αιγύπτιους.