Κλείνουν τρία ιστορικά σχολεία τα οποία ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης λόγω έλλειψης μαθητών ,σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ήταν πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινότητας να κλείσουν κάποια σχολεία. «Εδώ και χρόνια δεν υπήρχαν μαθητές στα σχολεία αυτά. Είναι μία δίκαιη απόφαση» σημειώνει στην εφημερίδα ο Λάκης Βίγκας μέλος της διοίκησης των ελληνικών ιδρυμάτων.

Με πρόσφατη απόφαση των αρχών δίνεται το πράσινο φως στην ελληνική κοινότητα να κλείσει το ιδιωτικό σχολείο στο Σισλί , το δημοτικό στο Μπεσίκτας ,και το λύκειο θηλέων στο Φατιχ.

Η απόφαση αυτή ικανοποίησε την ελληνική κοινότητα ,σύμφωνα με το δημοσίευμα γιατί τώρα επιτρέπεται πλέον να αξιοποιήσουν τα ακίνητα αυτά με άλλον τρόπο.

Στο αίτημα των Ελλήνων της Πόλης να κλείσουν αυτά τα σχολεία από το 1980 η μόνιμη απάντηση των αρχών ήταν αρνητική. Έτσι τα σχολικά κτίρια παρέμεναν για χρόνια κλειστά ,αφού δεν υπήρχαν μαθητές και δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν . Ο νέος νόμος όμως που ψηφίστηκε το 2008 για την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Τουρκία επιτρέπει πλέον στα ιδρύματα να αξιοποιήσουν την περιουσία που έχουν.

«Είμαι μπερδεμένη, νοιώθω ανάμικτα συναισθήματα» εξομολογείται η Αγνή Κουτσονικολαϊδου, απόφοιτη του σχολείου που έκλεισε. «Δύο γενιές εκπαιδεύτηκαν εδώ. Δεν είναι ωραίο που κλείνει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν μαθητές. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε έσοδα από την αξιοποίηση του κτιρίου για να υποστηρίξουμε άλλες δραστηριότητες της ελληνικής κοινότητας. Μπορεί να γίνει συνεδριακό κέντρο .Μπορεί να γίνει ξενοδοχείο» συμπληρώνει στη Hurriyet η Αγνή.

Αυτή την στιγμή λειτουργούν εννέα μειονοτικά σχολεία ενώ όπως επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα το 1870 λειτουργούσαν 40.

Σύμφωνα με πηγές των Ελλήνων της Πόλης υπάρχουν 220 μαθητές που σπουδάζουν κυρίως στο Ζάππειο, στο Ζωγράφειο και στο λύκειο αρρένων στο Φανάρι.