Στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται και οι συνάδελφοί του, οδηγήθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση ανακριτριών και εισαγγελέα να προφυλακιστεί.

Μετά τη συμπληρωματική του απολογία για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης, τόσο οι εφέτες ανακρίτριες τη υπόθεσης Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου όσο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισ. Ντογιάκος, έκριναν ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, λόγω της «βιαιότητας του χαρακτήρα του», της παράνομης μετατροπής των δυο κυνηγετικών όπλων σε πυροβόλα και τον ρόλο του «ως εκπαιδευτή» στη δομημένη στρατιωτικού τύπου οργάνωση.

Η σχέση του κατηγορουμένου με τα όπλα ήταν κάτι που βάρυνε ιδιαίτερα την κρίση ανακριτριών και εισαγγελέων. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η φράση που αναφέρεται στο κατηγορητήριο για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

«Κατείχες λειτουργικά πυροβόλα όπλα χωρίς να διαθέτεις την κατά το νόμο απαιτούμενη άδεια».

Παρά τον ισχυρισμό του Ηλία Κασιδιάρη πως τα επίμαχα όπλα ήταν δύο νόμιμες καραμπίνες, οι ανακρίτριες του προσάπτουν ότι είχε «μετασκευάσει και τροποποιήσει» τα δύο όπλα «κατά τρόπο ώστε να χαρακτηρίζονται πυροβόλα». Θεωρούν δε οι δικαστικοί λειτουργοί, πως ο βουλευτής κατείχε τα όπλα «με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης αποδεχόμενος τους σκοπούς της «ήτοι της εξόντωσης των στοχοποιημένων από αυτήν “πολιτικών και φυλετικών της εχθρών”».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό τους για την προφυλάκιση του βουλευτή, οι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρονται σε βίαια περιστατικά όπου εμπλέκεται ο βουλευτής, με πιο χαρακτηριστική τη σκηνή επίθεσής του, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που είχε γίνει στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης πρωινής εκπομπής.

Παράλληλα, γίνεται επίκληση στο σκεπτικό της ανάκρισης και σε φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία όπου ο κατηγορούμενος είτε πυροβολεί είτε «ποζάρει» με όπλα.

Ακόμη, γίνεται αναφορά στη δομή της οργάνωσης και στον ρόλο που αποδίδεται στον Ηλία Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή νέων μελών. Βάσει κυρίως των στοιχείων αυτών ανακρίτριες και εισαγγελέας θεώρησαν πως ο κατηγορούμενος «πιθανολογείται» ότι θα διαπράξει νέα αδικήματα.

Νωρίτερα, ο κ. Κασιδιάρης είχε παραδώσει υπόμνημα στην ανάκριση, στο οποίο χαρακτήριζε «φαιδρή» την κατηγορία που του απαγγέλθηκε για «δύο νόμιμες καραμπίνες» και τονίζει πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Στους ισχυρισμούς του μάλιστα αναφέρει και τα εξής:

«Κατηγορούμαι, λοιπόν, ότι με τα... δύο αυτά όπλα “προμήθευα” την εγκληματική οργάνωση με σκοπό την... “εξόντωση των πολιτικών και φυλετικών εχθρών” της: Η φαιδρότητα της κατηγορίας είναι, πιστεύω, αυταπόδεικτη. Εάν στο ποσοτικό στοιχείο προσθέσει κανείς και την ασύλληπτου παραλογισμού παραδοχή ότι εγώ διευθύνω μία εγκληματική οργάνωση και την προμηθεύω με όπλα, πλην όμως τα όπλα αυτά είναι ... καταχωρημένα με νόμιμες άδειες, που σημαίνει ότι κάθε πυροβολισμός έχει ... ταυτότητα «Κασιδιάρης», αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της φαιδρότητας της κατηγορίας. Κάθε φυσίγγι έχει την ταυτότητα τη δική μου (ή του πατέρα μου): Είναι σαν να μοίραζα κάρτες με τα στοιχεία μου και τα τηλέφωνά μου και να έγραφα πάνω “διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης”» Τονίζει επίσης ο κ. Κασιδιάρης πως είναι αθλητής της σκοποβολής, πως έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες αγώνες και πως ασκείται «συστηματικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο άθλημα της σκοποβολής μέχρι και σήμερα».