Τη συνέχιση της έρευνας των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ διατάσσει υο Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του, διαφωνώντας με την ανακρίτρια που χειρίστηκε τη δικογραφία, η οποία ζητούσε το «κλείσιμο» της έρευνας.

Το Συμβούλιο Εφετών, που κλήθηκε να επικυρώσει την απόφαση της 5ης ειδικής ανακρίτριας και ανάλογη εισαγγελική πρόταση, για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, επιστρέφει τη δικογραφία στην Ευελπίδων, καθώς κρίνει οτι πρέπει να αξιολογηθούν πάλι τα στοιχεία της υπόθεσης, τα οποία  είτε δεν ελήφθησαν υπόψη από την ανάκριση είτε δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς. 

Κατά την κρίση τής ανακρίτριας, η εν λόγω δικογραφία θα έπρεπε να τεθεί στο αρχείο καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος σε βάρος του τότε πρόεδρου και στελεχών της Αρχής.

Η υπόθεση αυτή αφορά καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλους της Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, η οποία αργότερα  συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, περί παραποίησης των οικονομικών στοιχείων για το έλλειμμα της χώρας, το φθινόπωρο του 2009, με στόχο την ένταξη της Ελλάδας σε μηχανισμό στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακρίτρια που χειρίστηκε την έρευνα, έχει διωχθεί πειθαρχικά για χειρισμούς της στην υπόθεση, μετά από καταγγελίες της κ. Γεωργαντά.

Με υπόμνημά τους στις δικαστικές αρχές, η κ. Γεωργαντά και ένα ακόμη πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, ισχυρίζονται  ότι από τη δικογραφία λείπουν συγκεκριμένα έγγραφα. Μάλιστα αναφέρουν συγκεκριμένα ποια στοιχεία «αφαιρέθηκαν από τη δικογραφία», ενώ κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις προκειμένου να απαλλαγούν των ευθυνών τους όλοι οι υπαίτιοι.