Ένας στους τρεις ασθενείς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε γιατρούς και φάρμακα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας σε γιατρούς-μέλη του ΙΣΑ, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και Συλλόγους Ασθενών

Περίπου έξι στους 10 γιατρούς και ασθενείς εκτιμούν πως τον τελευταίο χρόνο οι υπηρεσίες υγείας έγιναν χειρότερες, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον. Ταυτόχρονα,  το 50% ζητεί από τη νέα πολιτική ηγεσία να κάνει παρεμβάσεις για να βελτιώσει το σύστημα.

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τέσσερις στους δέκα κρατούν στάση αναμονής για τη μεταρρύθμιση που πέρασε πρόσφατα, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι ότι δεν βρήκαν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό.

Ταυτόχρονα οι ασθενείς ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τα χρήματα για τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι το 80% των γιατρών της Αθήνας που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί ότι με το νέο καθεστώς συνεργασίας που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτονται οικονομικά, ενώ το 22% έχει σκεφτεί να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.