Έρευνα σε βάθος έχει διενεργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υπόθεση του «καρτέλ των φίλτρων αιμοκάθαρσης» που διερευνάται από τον ΣΔΟΕ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι ως αρμόδια εθνική Αρχή για την εφαρμογή του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού, με αφορμή δημοσιεύματα «για εισαγγελική έρευνα για καρτέλ στη διαμόρφωση των τιμών των φίλτρων αιμοκάθαρσης» σημειώνει ότι από την στιγμή που έλαβε την καταγγελία επικοινώνησε άμεσα με την αρμόδια Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προτεραιοποίησε την υπόθεση και κινήθηκε αυτεπαγγέλτως με ταχύτητα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται:

«Έτσι, σε αντίθεση με τα όσα φέρεται να ισχυρίζονται οι αναφέροντες, υλοποίησε όλα τα μέτρα έρευνας που έκρινε αναγκαία για τη διερεύνηση της καταγγελίας. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε πλήθος ερωτηματολογίων στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις αλλά και στο σύνολο των Δημοσίων και Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων της χώρας (περίπου 170 τον αριθμό). Έλαβε μαρτυρικές καταθέσεις, και ενήργησε τρεις αιφνιδιαστικούς διαδοχικούς επιτόπιους ελέγχους στις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, στην προσπάθειά της να εντοπίσει αξιοποιήσιμο υλικό, αφού παντού συνάντησε "στόματα κλειστά". Έλαβε επίσης, καταθέσεις παροχής εξηγήσεων από στελέχη των εμπλεκόμενων εταιρειών».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήγοντας τονίζει πως λόγω της «της ρητής υποχρέωσής της να μην παρέχει ευαίσθητες πληροφορίες για υποθέσεις που διερευνά, αρκείται στο να ανακοινώσει, ότι από την πλευρά της έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την εξέταση σε βάθος της συγκεκριμένης καταγγελίας, το αποτέλεσμα της οποίας θα διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων συμπεριφορών και πράξεων».