Ενοποίηση των δομών και συστέγαση των υπηρεσιών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, σε όλη τη χώρα, προωθεί με σχέδιό του το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου δικτύου που θα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες όλων των Ταμείων που διατηρούν υποκαταστήματα σε όλες τις πόλεις, όπως είναι οι υπηρεσίες του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει δώσει εντολή να συγκροτηθεί ομάδα μηχανικών που επεξεργάζεται σχέδιο συστέγασης των υπηρεσιών των ασφαλιστικών Ταμείων σε επτά νομούς της χώρας, με τον το σχέδιο να αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό, έως το τέλος του μήνα.

Τι θα φέρουν οι αλλαγές; Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών, οι οποίες θα βελτιωθούν με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη που θα γλυτώνει την ταλαιπωρία των μετακινήσεων και των πολύωρων αναμονών. Η νέα ρύθμιση στοχεύει, επίσης, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και στην απελευθέρωση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων που θα μπορέσει να αξιοποιηθεί, δημιουργώντας επιπλέον έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το ενιαίο δίκτυο θα συγκροτηθεί σε επίπεδο δήμων, και θα ενταχθούν σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ό,τι πρόκειται για σημαντική καινοτομία που υλοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος και εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό του νέου ασφαλιστικού χάρτη της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου έιναι και ο ενιαίος φορέας απονομής των συντάξεων και ο ενιαίος φορέας είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών.

Ο Γιάννης Βρούτσης, από την πλευρά του έχει επανειλημμένα εκφραστεί κατά του κατακερματισμού του ασφαλιστικού συστήματος και στην αναγκαιότητα της ενοποίησής του.

«Συντηρούσαμε για χρόνια, ένα κατακερματισμένο σύστημα με δαπάνες πολλών εκατομμυρίων, και μεγάλη ταλαιπωρία για τους πολίτες, ενώ οι λύσεις ήταν μπροστά μας. Δεν τις βλέπαμε ή δεν θέλαμε να τις δούμε» τονίζει.