Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας υπήρξε το 2010 για την τευτλοκαλλιέργεια και ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις και ως προς την μέση τιμή ζαχαρικού τίτλου, αναγνωρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κασαπίδη.

Η κακή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα το εισόδημα των παραγωγών να φτάσει το 2010 στα 197 ευρώ ανά στρέμμα, όταν το 2009 το εισόδημα είχε φτάσει στα 247 ευρώ ανά στρέμμα.

"Προκύπτει ουσιαστικά", αναφέρει ο υπουργός, "ότι η μείωση του εισοδήματος των αγροτών δεν οφείλεται στην τιμολογιακή πολιτική της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά στις ακραίες και άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο κατά την περίοδο της σποράς, όσο και κατά την περίοδο της συγκομιδής-κατεργασίας ζαχαροτεύτλων".

Ο κ. Σκανδαλίδης, ενημερώνει τον βουλευτή της ΝΔ ότι «το τελευταίο διάστημα τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Γεωπονικών Υπηρεσιών, έχουν συναντηθεί αρκετές φορές με ομάδες τόσο παραγωγών, όσο και τευτλοεξαγωγέων, επιδιώκοντας την προσέλκυσή τους, αναλύοντας όλα τα δεδομένα και επισημαίνοντας τα θετικά οφέλη από την επικείμενη ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση». Τονίζει δε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. επιδιώκει τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με στόχο την παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, έχει προειδοποιήσει ότι η σημερινή διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ουσιαστικά αποθαρρύνει και αποτρέπει τους καλλιεργητές να σπείρουν τη φετινή χρονιά, τη στιγμή που η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία στον αγροτικό χώρο κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο βουλευτής της ΝΔ, «η μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ανέρχεται σε 240.000 στρέμματα ζαχαροτεύτλων για την κάλυψη της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων ετησίως. Όμως η λειτουργία των τριών εργοστασίων της βιομηχανίας θα είναι περισσότερο ζημιογόνος όσο λιγότερα στρέμματα καλλιεργηθούν εφέτος και αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε αύξηση του κόστους παραγωγής της ζάχαρης. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ζητούν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για να μπουν στην καλλιέργεια, να ισχύσουν οι τιμές του 2009 παρότι και αυτές είναι ζημιογόνες αλλά θα το κάνουν για να ξεπεραστεί η δύσκολη χρονιά». Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ έχει προειδοποιήσει ότι η μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης σε ζαχαρότευτλα, σε μια περίοδο που η τιμή της ζάχαρης ανεβαίνει παγκοσμίως, θα σημαίνει απώλεια κερδών και θα οδηγήσει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στην πτώχευση.