Χρέος ύψους 2,3 εκατ. ευρώ άφησε στην Ένωση Σητείας ο αντιπρόσωπος της στη Γερμανία που διακινούσε τα προϊόντα της, ο οποίος τώρα εμφιαλώνει ελαιόλαδο στη Μονή Τοπλού.

Η γερμανική Δικαιοσύνη δικαίωσε την Ένωση Σητείας, η οποία όμως αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω του χρέους από τον Γερμανό αντιπρόσωπο. Οι εργαζόμενοι όπως ανακοίνωσαν πρόκειται να απέχουν από τα καθήκοντά τους για 48 ώρες προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Το πρόβλημα προέκυψε το Μάρτιο του 2010, όταν άρχισαν να σφραγίζονται οι επιταγές της γερμανικής εταιρείας, συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ από την αγορά του λαδιού. Η Ένωση Σητείας δεν μπορούσε να συνεργαστεί με άλλη γερμανική εταιρεία, καθώς το συμβόλαιο με τον αντιπρόσωπο της ανέφερε αποκλειστικότητα. Κι αυτό ίσως να ήταν το λάθος, όπως σχολιάζεται στους κύκλους της αγοράς.

Όπως ήταν επόμενο η Ένωση Σητείας κατέφυγε στη γερμανική δικαιοσύνη, η οποία πριν από λίγο καιρό τη δικαίωσε. Ο Γερμανός αντιπρόσωπος μάλιστα δεν μπορεί να καταθέσει έφεση ή αίτηση αναστολής της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης, καθώς η δικαιοσύνη της Γερμανίας είναι εξαιρετικά αυστηρή σε τέτοιου είδους θέματα. Έτσι, αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να κάνει διακανονισμό της καταβολής των χρεών του μέσω της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται η συνεταιριστική οργάνωση, ώστε να επανέλθει η ρευστότητα στην Ένωση.

Στο μεταξύ όμως ο Γερμανός αντιπρόσωπος προμηθεύεται ελαιόλαδο Π.Ο.Π Σητεία, καθώς συνεργάζεται με τη Μονή Τοπλού, η οποία του εμφιαλώνει ελαιόλαδο. Πληροφορίες μάλιστα που έχουν διαρρεύσει στο γερμανικό κλαδικό Τύπο, φέρουν τον αντιπρόσωπο να προαναγγέλλει την ίδρυση κοινής εταιρείας με το Μοναστήρι, πράγμα βέβαια που είναι αμφίβολο αν θα γίνει.

Η Ένωση Σητείας έχει πάρει μέσα σε δέκα χρόνια 29 βραβεία κυρίως για το λάδι αλλά και τα κρασιά της, το ελαιόλαδο της είναι το μόνο που αναγράφεται στην «Πράσινη Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στελέχη της συνόδευσαν τον επίτροπο Γεωργίας στο τελευταίο ταξίδι του στην Κίνα, καθώς ήταν η μόνη επιχείρηση του κλάδου της που προσκλήθηκε στο σημαντικό ταξίδι.