Από εντάσεις και κλειστά καταστήματα εγκαινιάστηκε η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές σε δέκα περιοχές της χώρας.

Οι έμποροι που αποφάσισαν να λειτουργήσουν κανονικά τις επιχειρήσεις τους έγιναν στόχος των εξαγριωμένων απεργών, οι οποίοι απέκλεισαν τις εισόδους και αποδοκίμαζαν τους πελάτες. 

Πορεία κατά μήκος της οδού Ερμού, από την πλατεία Συντάγματος και προς το ναό της Παναγίας Καπνικαρέα, πραγματοποιηθήκε από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και σωματεία εργαζομένων στον χώρο του εμπορίου, ενώ ξεχωριστή πορεία έκανε το ΠΑΜΕ.

Από το μεσημέρι, πάντως, αφότου ολοκληρώθηκαν οι κινητοποίησεις των εμποροϋπαλλήλων, πολλαπλασιάστηκαν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν τα ρολά τους για να λειτουργήσουν στο κέντρο της Αθήνας

Στη Θεσσαλονίκη, εμποροϋπάλληλοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης, περιοχή όπου εφαρμόστηκε στη συμπρωτεύουσα το συγκεκριμένο μέτρο.

Η πορεία σταματούσε μπροστά από ανοιχτά καταστήματα, από τους υπεύθυνων των οποίων, οι εμποροϋπάλληλοι ζητούσαν να κατεβάσουν τα «στόρια», καλώντας, παράλληλα, τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία.

Δεν έλειψαν και περιστατικά αποδοκιμασίας κατά πελατών μέσα στα καταστήματα. Εννέα στα 10 καταστήματα ήταν κλειστά, σύμφωνα, με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την ανταπόκριση να είναι ισχνή.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα αυταρχικό μέτρο, που καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ωφελεί μονάχα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επισήμανε ότι «η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων θα τσακίσει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και θα εκτοπίσει τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος ανέφερε στο Mega ότι το μέτρο είναι πιλοτικό.