Επιβεβαιώθηκε το Σάββατο η συμφωνία για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα έως το τέλος του 2014, καθώς η τρόικα έκανε δεκτό το πρόγραμμα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», στη δίωρη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών για το σύνολο των αλλαγών στο Δημόσιο, επικυρώθηκε η προεργασία που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και των κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να τηρήσει τον στόχο των 15.000 απολύσεων για τη διετία 2013-2014 σημειώνοντας παράλληλα ότι σε «αντιστάθμισμα» η τρόικα δεν επιμένει στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις από το 2015.

Σημειώνεται ότι από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί 8.500 απολύσεις, ενώ για φέτος στο μνημόνιο προβλέπονται 6.500. 

Οι «δεξαμενές» για τις απολύσεις του 2104

Και αυτή τη φορά, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα προκύψουν μέσω της μείωσης των δομών του κράτους, αλλά και μέσω λήξης του οκτάμηνου της διαθεσιμότητας, αλλά και απομακρύνσεις όσων οι συμβάσεις έχουν λήξει και εξακολουθούν να υπηρετούν με αποφάσεις δικαστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «στόχαστρο» μπαίνουν:

- 3.600 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα

-1.050 υπάλληλοι στις συγκοινωνίες

- 1.850 υπάλληλοι με αποφάσεις δικαστηρίων

- υπάλληλοι στο υπουργείο πολιτισμού

-υπάλληλοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης