Τις τελικές ποινές για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε στις 3 το μεσημέρι το δικαστήριο. Οι ποινές ανά κατηγορούμενο έχουν ως εξής. Παναγιώτης Σαξώνης: 18 έτη, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: 12 έτη, Μιχάλης Λεμούσιας: 13 έτη, Γκαϊτατζής: 2 έτη, Γκόλιας: 1 έτος. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει και για τη συγχώνευση των ποινών. O κ. Λεμούσιας με τον κ. Παπαγεωργόπουλο επέστρεψαν στο κελί τους μετά τη δίκη.

Αναλυτικά οι ποινές

Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο: 12 έτη φυλάκιση για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και 3 ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Χρηματική ποινή 50.000 ευρώ. Για τον Μιχάλη Λεμούσια: 13 έτη φυλάκιση για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και 15 μήνες για πλαστογραφία.  3 έτη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Χρηματική ποινή 50.000 ευρώ. 
 
Για τον Παναγιώτη Σαξώνη: 18 έτη για την υπεξαίρεση, 2 έτη για πλαστογραφία, 6 έτη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 5 έτη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Χρηματική ποινή 50.000 ευρώ. Για τους δύο πρώην διευθυντές: 2 έτη (Γκαϊτατζής) και 1 έτος (Γκόλας) φυλάκιση για παραμεληση ελέγχου των υφισταμένων τους.
 
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε επιστολή του κάνει λόγο για δικαστική απόφαση σκοπιμότητας μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Καθοριστικές οι προτάσεις του εισαγγελέα

Νωρίτερα, ένοχος κατά πλειοψηφία 3-2 για συνεργεία σε υπεξαίρεση κρίθηκε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. 

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας νωρίτερα πρότεινε 13 χρόνια ποινή φυλάκισης στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. 

Ο Μιχάλης Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος απλής συνεργίας και η πρόταση ποινής του εισαγγελέα αφορούσε σε 15 χρόνια και 15 μήνες φυλάκιση. Ο Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση όπως πρωτόδικα αλλά αθώος για «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος ομόφωνα και ο εισαγγελέας πρότεινε 20 χρόνια φυλάκισης.

Ένοχοι  για συνέργεια σε βαθμό πλημμελήματος κρίθηκαν και οι δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, κ. Γκόλα και κ. Γκαϊτατζή, για τους οποίους προτάθηκαν 4 και 5 χρόνια ποινής αντίστοιχα. 

Το... χρονικό των ελαφρυντικών

Ο συνήγορος του κ. Σαξώνη ζήτησε αρχικά να αναγνωριστεί το πελάτη του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, αλλά το αίτημα δεν έγινε αρχικά έγινε δεκτό. Το ίδιο ίσχυσε και στην περίπτωση του κ. Παπαγεωργόπουλου. Ωστόσο, οι συνήγοροι ζήτησαν την επανεξέταση του αιτήματος και έκαναν λόγο για «πρωτοφανή εκδικιτική μανία των αρχών σε πολίτες με προσφορά».

Οι δικαστές αφού αποσύρθηκαν για να αποφανθούν για τα ελαφρυντικά, αναφέρουν taxalia, ανακοίνωσαν ότι το δικαστήριο αναγνωρίζει ομόφωνα το ελαφρυντικό του έντιμου βίου σε ολους τους κατηγορουμενους πλην του Παναγιώτη Σαξώνη.

Όταν ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης άκουσε την απόφαση δήλωσε προς την έδρα, σύμφωνα με το seleo.gr: Είναι λάθος κ. πρόεδρε! Φοβόμασταν οτι τα ισόβια θα δημιουργούσαν περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ο εντολέας μου Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επιμένει στην αθωότητα του. Δυστυχώς κάποιοι πιστεύουν οτι με την αυστηρότητα αναβαθμίζεται ο θεσμός και ικανοποιείται το κοινό αίσθημα. Πιστεύω ότι είναι λανθασμενη αποψη» τόνισε ο δικηγόρος του.

Στην αρχή της δίκης ένταση προκλήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν πολίτες που δεν χωρούσαν στην αίθουσα αρνούνταν να φύγουν.