current views are: 2

14 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση16:30

Γιατροί, δικηγόροι, συγγραφείς και ένα μωρό από τη Γάζα στα βράχια της Τήλου

Βρέθηκαν γατζωμένοι στα βράχια, ανοιχτά της Τήλου.

Δημοσίευση 16:30’
αρθρο-newpost

Βρέθηκαν γατζωμένοι στα βράχια, ανοιχτά της Τήλου.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Βρέθηκαν γατζωμένοι στα βράχια, ανοιχτά της Τήλου.

Ρακένδυτοι, πεινασμένοι, απελπισμένοι.

Με τη βοήθεια των κατοίκων του νησιού βρήκαν καταφύγιο στο δημοτικό σχολείο, όπου και παραμένουν.

Και με την πρώτη γουλιά αναθάρρησαν κι άρχισαν να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.

Κυνηγημένοι από τον πόλεμο της Συρίας, 40 γιατροί, δικηγόροι, επιφανείς μέχρι χθες πολίτες της χώρας τους, πήδηξαν στα δουλεμπορικά δίνοντας τη μισή τους περιουσία.

Πηγή φωτό: verena.gr

Και τρεις ακόμη, πρόσφυγες στην πατρίδα τους, πρόσφυγες παντού: μια οικογένεια από την Παλαιστίνη, με το πέντε μηνών μωρό τους που ήδη έχει κλέψει τις καρδιές όλων των Τηλιακών. 

Το μωρό της Παλαιστίνης 

«Είναι το πιο γελαστό, το πιο γλυκό μωρό που έχουμε δει ποτέ. Κάνει σε όλους μας χαρές και πάει από αγκαλιά σε αγκαλιά», λέει στο newpost η δήμαρχος Τήλου Μαρία Αλειφέρη – Κάμμα.

«Είναι όλοι τους πρόσφυγες από την Συρία, άνθρωποι που πριν από τον πόλεμο είχαν μια θέση στην “καλή κοινωνία” του τόπου τους. Γιατροί και δικηγόροι στην πλειοψηφία τους, με τις συζύγους και τα παιδιά τους», λέει η κ. Κάμμα.

Μετά από τρία μερόνυχτα ποδαρόδρομου, έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας, όπου παρέμεναν κρυμμένοι, άλλοι για δύο, άλλοι για τρία βράδια, μέχρι να βρεθεί κάποιο σκάφος – «σκυλοπνίχτης» να τους περάσει απέναντι με το αζημίωτο.

Πηγή φωτό:verena.gr

Την ίδια ακριβώς περιπέτεια έζησε και το πέντε μηνών κοριτσάκι από την Παλαιστίνη. Το μωρό βρέθηκε στη βραχονησίδα μαζί με τους γονείς του και τους 40 Σύρους μετανάστες. Όταν έφτασαν τα ελληνικά καΐκια, η μητέρα του για να το σώσει το πέταξε-στην κυριολεξία- στην αγκαλιά ενός από τους ψαράδες που έσπευσαν να βοηθήσουν. 

Τηλεοπτικός αστέρας πρόσφυγας στο Αιγαίο 

Στην Τήλο βρίσκονται σήμερα τουλάχιστον 120 άνθρωποι, όσοι τις τελευταίες 5 ημέρες διασώθηκαν από ψαράδες και κατοίκους.

«Η πρώτη φουρνιά ήταν να πάει στη Ρόδο, όμως όπως μας είπαν ο δουλέμπορος έλαβε την τελευταία στιγμή τηλεφώνημα από το νησί να τους “αφήσει” κάπου αλλού, γιατί στη Ρόδο είχε βγει περιπολικό του λιμενικού σώματος και θα τους έπιαναν. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συνεργοί στη δική μας πλευρά του Αιγαίου», λέει η δήμαρχος Τήλου.

Ανάμεσά τους, ένας δημοσιογράφος, πρώην εργαζόμενος στην κρατική τηλεόραση της Συρίας.

«Είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, γνωστός συγγραφέας στις αραβικές χώρας, λάτρης του Καζαντζάκη. Τον φωνάζουμε “Ζορμπα”» λέει η Μαρία Αλειφέρη-Καμμά.

Όσο για το μέλλον των ανθρώπων αυτών… άγνωστο.

Προς το παρόν παραμένουν στο δημοτικό σχολείο του νησιού, ενώ οι κάτοικοι έχουν λάβει τη διαβεβαίωση -από τον υπουργό Ναυτιλίας- για άμεση δημιουργία κέντρου υποδοχής.

Μέχρι τότε, οι αρχές της Τήλου κάνουν έκκληση για αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης: κυρίως χρειάζονται σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια, πετσέτες και τρόφιμα μακράς διαρκείας.


σχετικα αρθρα