Πρόστιμο ύψους $70 εκ. επιδικάστηκε στον φαρμακευτικό κολοσσό Johnson & Johnson με τις κατηγορία ότι δωροδοκούσε γιατρούς και διοικητές νοσοκομείων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την υπογραφή συμβάσεων και την προώθηση των φαρμακευτικών της προϊόντων από το 1998.

Aναλυτικότερα, η εταιρία Johnson & Johnson συμφώνησε να καταβάλει 70 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού για να κλείσει η σε βάρος της δίωξη για τις κατηγορίες ότι προέβη σε δωροδοκίες στο εξωτερικό. Πρόκειται για την πρώτη εταιρία του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας η οποία συμφώνησε να προχωρήσει σε τέτοιου τύπου συμβιβασμό αφότου η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε έρευνα για τις πρακτικές του κλάδου το 2010.

Από το 1998, θυγατρικές εταιρίες της Τζόνσον & Τζόνσον κατηγορήθηκαν ότι δωροδοκούσαν γιατρούς στην Ελλάδα για να επιλέγουν τα δικά τους χειρουργικά εμφυτεύματα και στη Ρουμανία για να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα.

Στην Αμερική, η μητρική εταιρεία της DePuy, Johnson & Johnson η καλείται να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια στο Αμερικανικό Δημόσιο όχι μόνο για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και για ποινικές διώξεις.

Θυγατρικές της J&J κατηγορήθηκαν επίσης ότι δωροδοκούσαν γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας και διευθυντές νοσοκομείων στην Πολωνία ώστε να αποσπούν συμβόλαια αλλά και στο Ιράκ για να κερδίσουν 19 κρατικές συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Πετρέλαιο αντί Τροφίμων του ΟΗΕ.

Το Ιράκ απαιτούσε οι ξένες εταιρίες να καταβάλλουν 10% ποσοστό για να συναλλάσσονται με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

"Πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, πήγαμε στην κυβέρνηση (των ΗΠΑ) για να αναφέρουμε ανάρμοστες πληρωμές κι αναλάβαμε πλήρως την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές", ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της J&J Γουίλιαμ Ουέλντον σε ανακοινωθέν της εταιρίας.

Η Τζόνσον & Τζόνσον δεν παραδέχθηκε ούτε διέψευσε τις κατηγορίες της SEC, αλλά αναγνώρισε ότι φέρει ευθύνες όσον αφορά την υπόθεση που ερευνούσε σε βάρος της το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά ενέργειες των θυγατρικών της, υπαλλήλων και άλλων ανθρώπων της που έκαναν τις ανάρμοστες πληρωμές.

Βάσει του συμβιβασμού που συμφωνήθηκε με το υπουργείο Δικαιοσύνης η J&J θα αποφύγει την παραπομπή της σε δίκη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ποινική δίωξη για κακουργήματα ασκήθηκε σε βάρος έξι γιατρών δημόσιων νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που εμπλέκονται σε σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International, προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα της στα νοσοκομεία, ζημιώνοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.