Διαδικασίες ενοποίησης και συντονισμού των μηχανισμών ελέγχου εφαρμόζονται στον τομέα της διακίνησης των κρεάτων και των ζώων.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη, καθιερώνοντας πέντε καινοτομίες σε έναν μόνιμο μηχανισμό ελέγχου.

Ήδη, άρχισε η ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων με τον Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓΑΚ), ενώ λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή (αριθ.1540) για καταγγελίες "ελληνοποιήσεων" από τους πολίτες.

Οι φορείς που μετέχουν στο μόνιμο μηχανισμό ελέγχου είναι το υπουργείο (Κτηνιατρική Υπηρεσία), ο ΕΛΟΓΑΚ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΣΔΟΕ.

Ο μόνιμος μηχανισμός των ελέγχων έχει αρχίσει να λειτουργεί και ήδη έχει τα πρώτα αποτελέσματα.

Από τις αρχές Απριλίου έχουν καλυφτεί:

- Έμπορος-κρεοπώλης στην Αττική που διακίνησε παράνομα 100 σφάγια αρνιών από FYROM ως ελληνικά.

- Δύο παραγωγούς στην Πρέβεζα που επιχείρησαν να ελληνοποιήσουν 130 αρνιά από την Ισπανία.

- Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ελέγξει 1.421 κτηνοτρόφους και έχει εντοπίσει σε 605 από αυτούς διάφορες παραβάσεις (μη σήμανση αιγοπροβάτων, μειωμένοι αριθμοί ζώων κ.α.). Επίσης έχει κάνει ελέγχους και σε εισαγόμενα αμνοερίφια (γύρω στις 30.000 ζώα).

Ο στόχος τόνισε η κ. Αποστολάκη, είναι η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των καταναλωτών, με την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.