Την έλλειψη γενικού σχεδιασμού αντιμετώπισης κρίσεων σε πολλά ξενοδοχεία της Ελλάδας διαπιστώνουν οι φοιτητές του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο αντικείμενο με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 26ο Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού (International Tourism Students Conference/ ITSC) , που θα διεξαχθεί στο Φάρο της Πορτογαλίας, 12-15 Απριλίου και έχει ως κεντρικό θέμα την "Διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό".

"Οι φοιτητές ασχολήθηκαν με τον τρόπο που τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις κρίσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου δύο πελάτες ενός ξενοδοχείου έχασαν τη ζωή τους από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα", ανέφερε ο καθηγητής Θωμάς Μαυροδόντης που θα συνοδέψει την ελληνική αποστολή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλά ξενοδοχεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, "πάσχουν" από έλλειψη σχεδίων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης. "Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα εμείς, θα μπορούσε ενδεχομένως, ο θάνατος του δεύτερου πελάτη να είχε αποφευχθεί αν το ξενοδοχείο είχε κλείσει αμέσως μετά το πρώτο συμβάν και αν υπήρχαν ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα σε κάθε χώρο", σημειώνει ο καθηγητής, καθώς, όπως εξηγεί, το τραγικό γεγονός οφειλόταν σε λάθος που έγινε κατά την εγκατάσταση ή αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού.

"Καλό είναι να υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός, που σίγουρα σε μεγάλες αλυσίδες και άριστα οργανωμένες αυτό συμβαίνει, προκειμένου όλα τα ξενοδοχεία να είναι σε ετοιμότητα, επειδή διάφορα ατυχήματα συμβαίνουν συνεχώς", επισημαίνει ο καθηγητής.

"Πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά τις κρίσεις και όχι να πελαγοδρομούμε ακολουθώντας το δρόμο του αυτοσχεδιασμού", προσθέτει.

Το θέμα της κρίσης στον τουρισμό, σύμφωνα με τον καθηγητή αφορά τη γενικότερη κρίση που άρχισε το 2001 με το τρομοκρατικό χτύπημα στους "Δίδυμους Πύργους" στις ΗΠΑ αλλά και περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως το τσουνάμι, μέχρι και τα μεμονωμένα περιστατικά, όπως αυτό το οποίο μελέτησε η ελληνική ομάδα.

Επίσης, φέτος θα πραγματοποιηθεί ειδική έκθεση με τίτλο "Χρώματα και γεύσεις της χώρας μας" όπου η ελληνική αποστολή θα προβάλει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και τουριστικούς προορισμούς.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν φοιτητές από πανεπιστήμια της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.