Σημαντική αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, επιφέρει, σύμφωνα με τους γιατρούς, η υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αυτήν προβλέπεται εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του ασθενή, της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αναφοράς και στην τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου που επιλέγει.

«Η επιβάρυνση αυτή ισχύει πλέον όχι μόνο για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν γενόσημο αλλά και για τα πρωτότυπα φάρμακα που είναι αναντικατάστατα και ο ασθενής δεν έχει περιθώριο επιλογής. Καθώς θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά από την τιμή αναφοράς που προσδιορίζεται με βάση την κατηγορία ομοειδών φαρμάκων στην οποία ανήκει το φάρμακο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Η νέα αυτή επιβάρυνση εκτοξεύει στα ύψη την ήδη δυσβάσταχτη για τον ασφαλισμένο συμμετοχή. Χιλιάδες ασθενείς είναι εγκλωβισμένοι και θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν την αγωγή τους καθώς δεν υπάρχει γενόσημο για να επιλέξουν .Ως εκ τούτου θα πρέπει να το αντικαταστήσουν με σκευάσματα που πιθανόν να μην είναι τα ενδεδειγμένα για την πάθησή τους καθώς έχουν μπει στην ίδια θεραπευτική κατηγορία φάρμακα με διαφορετικό μηχανισμό δράσης», καταλήγει η ανακοίνωση που δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Γνωστό αντιθρομβωτικό φάρμακο –χωρίς γενόσημο- που χορηγείται μετά από αγγειοπλαστική και ενώ μέχρι τώρα ο ασθενής πλήρωνε 36,70 ευρώ τώρα οφείλει να πληρώσει 54,6 ευρώ.