Ο "πατέρας" του DΝΑ Τζέημς Γουότσον θα μιλήσει στο 12ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σήμερα έως τις 15 Απριλίου.

Ο αμερικανός βιολόγος, κάτοχος -μαζί με τους Φράνσις Κρικ και Μόρις Γουίλκινς- του Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας του 1962 για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, αποδέχτηκε τη σχετική πρόσκληση και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής και το τιμώμενο πρόσωπο στο συνέδριο.

Ο Τζ. Γουότσον θα μιλήσει με θέμα " Η Ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA" ("Discovering the Double Helix of DNA"), στις 14 Απριλίου ενω την προηγουμένη θα τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Δήμο της πόλης, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.

Στις 15 Απριλίου, ο Γουότσον θα "φιλοξενηθεί" στην Αθήνα από το κέντρο ερευνών "Δημόκριτος", όπου θα μιλήσει σχετικά με το DNA και τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος για την θεραπεία του καρκίνου.

Ο Γουότσον (με ειδίκευση στη βακτηριακή γενετική) και ο βρετανός επιστήμονας Φράνσις Κρικ του διάσημου εργαστηρίου Κάβεντις του πανεπιστημίου Κέμπριτζ (με ειδίκευση στην κρυσταλλογραφία) ήσαν οι πρωτοπόροι στην ανακάλυψη της δομής του DNA, του "μορίου της κληρονομικότητας", κάνοντας τη σχετική επιστημονική δημοσίευση, το 1953, στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις μετέπειτα ραγδαίες εξελίξεις στην μοριακή βιολογία, τη γενετική, τη βιοτεχνολογία, την ιατρική κ.α.

Δίκαια, η διπλή έλικα του DNA χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη και το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του 20ου αιώνα και μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις όλων των εποχών.