Δεν πέρασε τη... βάση το μέτρο των Κυριακών στη Θεσσαλονίκη, καθώς το 75% των εμπόρων το βαθμολόγησαν ως «καθόλου αποτελεσματικό».

Η τηλεφωνική έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) σε δείγμα 110 επιχειρήσεων ανέδειξε ότι μόλις το 3% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε το μέτρο ως πολύ αποτελεσματικό, ενώ το 63% δήλωσε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει επιβαρύνει σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος. Στο ερώτημα δε, αν έχει πραγματοποιηθεί πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλου για τις Κυριακές, μόνο το 1% απάντησε θετικά.

Η έρευνα του ΕΣΘ πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων στις 20 Ιουλίου 2014, πρώτη Κυριακή της θερινής εκπτωτικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας «η κίνηση ήταν απογοητευτική», σύμφωνα πάντα με τον Σύλλογο.

Σε σχετική ερώτηση, το 57% των εμπόρων απάντησαν ότι δεν άνοιξαν τα καταστήματά τους την Κυριακή 20 Ιουλίου. Στο ιστορικό κέντρο το 50% των εμπορικών καταστημάτων δεν λειτούργησαν τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ στην ανατολική και τη δυτική Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 90% για κάθε περιοχή.

Στην ερώτηση «πώς κυμάνθηκε ο τζίρος σε σύγκριση με τις τρεις Κυριακές των προηγούμενων εκπτωτικών περιόδων», το 94% των επιχειρήσεων, που άνοιξαν την Κυριακή 20 Ιουλίου, απάντησαν ότι ήταν μικρότερος.

«Όλα τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη θέση του ΕΣΘ να προτείνει τη μη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο έως και 31 Αυγούστου. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε αφενός στη δημοσκόπηση της Αγοράς και αφετέρου σε στατιστικά στοιχεία αντίστοιχων προηγούμενων Κυριακών, που η αγορά ήταν ανοιχτή, τα οποία έδειξαν ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα καταναλωτικής κίνησης δεν επιτεύχθηκαν» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΕΣΘ, ο οποίος ζητά από τους συναδέλφους «να τηρήσουν την απόφαση που έλαβε η αγορά της πόλης μας και συγκεκριμένα να μην ανοίξουν καμία Κυριακή μέχρι τις 31 Αυγούστου, δίνοντας ηχηρό μήνυμα στην πολιτεία ότι δεν μπορεί να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς»,.