current views are: 1

24 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση09:03

Οι καλλυντικές ιδιότητες του λεμονιού

Πολλές και διάφορες είναι οι καλλυντικές ιδιότητες του λεμονιού.

Δημοσίευση 09:03’
αρθρο-newpost

Πολλές και διάφορες είναι οι καλλυντικές ιδιότητες του λεμονιού.

Από ιστορικά κείμενα της αρχαιότητας μαθαίνουμε ότι τα δωμάτια και οι ιματιοθήκες στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας μοσχοβολούσαν άρωμα λεμονιού, το οποίο προστάτευε τα ενδύματα από σκόρους και άλλα έντομα, ενώ το κίτρο χαρακτηρίζεται ως το πρώτο εσπεριδοειδές της Μεσογείου και καρπός με θεραπευτικές ιδιότητες. 

Στην ίδια οικογένεια με το κίτρο και το λεμόνι ανήκουν τα εσπεριδοειδή γκρέιπφρουτ, περγαμόντο, μανταρίνι, νερολί, φράπα, νεραντζιά και πορτοκάλι, που έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά και ιδιότητες. 

Έναν φυσικό χυμό, παρακαλώ 

Τονωτικός, στυπτικός και απολεπιστικός, ο χυμός του λεμονιού είναι ιδανικός για τα λιπαρά δέρματα με διεσταλμένους πόρους, για τα αδύνατα μαλλιά, αλλά και για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της πιτυρίδας. Επίσης, απαλύνει την ερυθρότητα της επιδερμίδας, αποχρωματίζει τις κηλίδες, μαλακώνει την επιδερμίδα και ενισχύει τα νύχια. (Για μια σπέσιαλ περιποίηση, φτιάξτε ένα scrub για χέρια και πόδια με μαύρη ζάχαρη και λεμόνι. Είναι ό,τι πιο οικονομικό και αποτελεσματικό.) Επίσης, ο χυμός λεμονιού βοηθά στην ελαστικότητα και τη λάμψη της τρίχας, αλλά και στη φυσική λεύκανση των δοντιών (τρίψτε τα με μια φλούδα λεμονιού). 

Το έλαιο με τα πολλά πρόσωπα 

Στυπτικό, αποτοξινωτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αιμοστατικό, εντομοκτόνο, αναζωογονητικό: ο κατάλογος με τα πλεονεκτήματα του αιθέριου ελαίου του λεμονιού, που βρίσκονται στη φλούδα του, είναι μακρύς. Προσθέστε το σε βάσεις ελαίων για μασάζ ή σε λοσιόν και καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα, τα κουρασμένα και βαριά πόδια, τις μυρμηγκιές. Βάλτε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στη συσκευή καύσης και καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού, αλλά και το μυαλό σας. Σύμφωνα με την αρωματοθεραπεία, συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος (ένα πείραμα απέδειξε ότι μετά την καύση αιθέριου ελαίου λεμονιού στα γραφεία ενός κτιρίου, τα ορθογραφικά λάθη μειώθηκαν στο μισό). Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού χρησιμοποιείται επίσης σε είδη περιποίησης προσώπου και μαλλιών κατά της λιπαρότητας και της ακμής. Ακόμη, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αναζωογονεί το θαμπό δέρμα. Τέλος, είναι μη τοξικό, αλλά δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο. 

Γρήγορα tips 

• Λευκαντικό δέρματος 
Bάλτε χυμό λεμονιού στις κηλίδες ή τις φακίδες σας και αφήστε τον για 15΄. Ξεπλύνετε καλά. 

• Για φυσικές ανταύγειες 
Προσθέστε ένα τέταρτο του ποτηριού χυμό λεμονιού σε τρία τέταρτα νερό, απλώστε το στα μαλλιά σας και καθίστε στον ήλιο για 20΄. Επαναλάβετε 3-4 φορές ακόμα, ανάλογα με την απόχρωση των μαλλιών σας. 

• Φρεσκάρετε την αναπνοή σας 
Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμονιού σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή. Κάντε πλύση στόματος και ξεπλύνετε με νερό. 

• Απολυμάνετε τις γρατζουνιές 
Αν χτυπήσατε και δεν έχετε οινόπνευμα, ρίξτε λίγες σταγόνες λεμονιού στην πληγή, που θα την απολυμάνουν.


σχετικα αρθρα