Το Νοσοκομείο Βόλου αναβάλλει προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, εξαιτίας των ελλείψεων, που παρουσιάζονται σε βασικά υλικά χειρουργείου!

Οι πολίτες οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει όλες τις προεγχειρητικές εξετάσεις τις προηγούμενες ημέρες, ενημερώθηκαν από τους γιατρούς, ότι το χειρουργείο τους αναβάλλεται, λόγω… ελλείψεως υλικών.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, Λεων. Αναστασίου, καθώς όπως είπε, «το πρόβλημα το οποίο παρουσιάστηκε ήδη σε άλλα νοσοκομεία, έγκειται στο γεγονός, ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις για τα περισσότερα υλικά, με συνέπεια να παρουσιάζεται στη διάρκεια παραγγελιών γραφειοκρατία καθώς ακολουθούνται χρονοβόρες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνονται εγκαίρως τα απαιτούμενα για τις επεμβάσεις, υλικά».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Βόλου, Λεωνίδα Αναστασίου, τα χειρουργεία αναβάλλονται το ένα μετά το άλλο. Η αναβολή πέρα από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των ασθενών επιφέρει επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του «Αχιλλοπούλειου», που βλέπει τις λίστες με τα χειρουργεία να γεμίζουν ασφυκτικά.

Το γεγονός ότι δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, φαίνεται να προκαλεί... έμφραγμα στη λειτουργία του τοπικού νοσοκομειακού ιδρύματος.

«Για την εξωσυμβατική προμήθεια όλων των απαραίτητων υλικών, η διαδικασία είναι και χρονοβόρα και πολύπλοκη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκαιρη παραλαβή των χειρουργικών υλικών», ανέφερε ο κ. Αναστασίου, εντοπίζοντας τις ελλείψεις στο σύνολο των κλινικών του Νοσοκομείου.

Μερικές ημέρες πριν, οι ανάγκες των χειρουργείων καλύπτονταν από το στοκ υλικών που υπήρχε στις αποθήκες και το οποίο ανανεώνονταν κάθε φορά που γινόταν και νέα παραγγελία. Οι αποθήκες όμως άδειασαν και οι γιατροί ανακοινώνουν την αναβολή των χειρουργείων στους ασθενείς τους.

Επίσης ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Π. Μαρκάκης, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, όπου αναφέρει την απουσία βασικών χειρουργικών υλικών, απαραίτητων για εξειδικευμένα χειρουργεία, καταγγέλλουν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η Διοίκηση του Νοσοκομείου στο αίτημα των κλινικών για την προμήθεια των εν λόγω υλικών έδωσε προφορική εντολή, να μην προχωρήσει καμία προμήθεια, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης που υφίσταται ο τομέας της δημόσιας Υγείας και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κοινά υλικά, αλλά για χειρουργικά υλικά μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται σε εξειδικευμένα χειρουργεία και τοποθετούνται μέσα στον ασθενή σε ειδικές περιπτώσεις, όπως π.χ. λαπαροσκοπήσεις και άλλα.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία ιδιαίτερα σοβαρά, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθούν. Άνθρωποι κινδυνεύουν, ενώ η δημόσια Υγεία υποβαθμίζεται τραγικά.