Εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στο ελληνικό Δημόσιο και στο «σίριαλ» της αξιολόγησης κάνει η γερμανική οικονομική εφημερίδας «Handelsblatt».
   
«Η Αθήνα θέλει να ξεφορτωθεί τους υπαλλήλους με τα πλαστά πιστοποιητικά» είναι ο τίτλος άρθρου της στο οποίο επισημαίνεται:

«Ακόμα και χωρίς απολυτήριο Λυκείου είναι δυνατή στην Ελλάδα μία καριέρα στο Δημόσιο».

Ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έδειξαν ότι σε σύνολο 5.000 δημοσίων υπαλλήλων οι 266 είχαν υποβάλει παραποιημένα πιστοποιητικά.

«Έτσι, η -από την αρχή της κρίσης- συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα αποκτά νέα διάσταση και γίνεται τεστ αντοχής για την κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για πλαστά απολυτήρια Λυκείου, "βελτιωμένες" εκ των υστέρων βαθμολογίες, ψεύτικα διπλώματα για ξένες γλώσσες ή γνώσεις υπολογιστή, αλλά και για πλαστά πτυχία πανεπιστημίου. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα αυτές οι απάτες δεν είχαν εντοπιστεί οφείλεται σε έναν πολύ απλό λόγο: δεν έπρεπε, πολύ απλά, να εντοπιστούν», αναφέρει ο αρθρογράφος, εκτιμώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για οπαδούς κομμάτων ή για συγγενείς ή φίλους πολιτικών.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι στη χώρα μας «αυτού του είδους οι εξυπηρετήσεις έχουν μακρά παράδοση», συμπληρώνοντας ότι το πελατειακό κράτος είναι μία από τις αιτίες της κρίσης χρέους που μαστίζει τη χώρα, καθώς ο νεποτισμός οδήγησε στη διόγκωση και την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα.

Η Handesblatt υπογραμμίζει ότι όσοι κατέθεσαν πλαστά έγγραφα απειλούνται τώρα με κυρώσεις, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, να απολύσει 6.500 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 2.500 θα είναι υπάλληλοι με πλαστά δικαιολογητικά, σημειώνεται.

Παράλληλα, το δημοσίευμα επιφυλάσσει θετικά σχόλια για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην αξιολόγηση και τη συμφωνηθείσα μείωση του Δημοσίου. Ήδη, έχει καταφέρει αυτό που οι περισσότεροι των προκατόχων του δεν είχαν καν προσπαθήσει: Ενώ το 2009 στην ελληνική δημόσια διοίκηση απασχολούνταν 953.000 άτομα, ο αριθμός τους έχει ήδη μειωθεί στους 670.000. Οι δαπάνες προσωπικού κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν από τα 24,5 στα 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ».

Τέλος, στο ρεπορτάζ, γίνεται ακόμη μνεία για τον ρόλο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «ο κρατικός μηχανισμός εργάζεται καλύτερα, όσο περισσότερο περιορίζεται σε μέγεθος, ενώ οι νέοι υπάλληλοι γνωρίζουν από χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή».