Κάθε Κυριακή στις παραλίες πέριξ των μεγάλων αστικών κέντρων παρατηρείται συνωστισμός. Όσοι δεν έχουν αναχωρήσει ακόμα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές αναζητούν μια ανάσα δροσιάς και μια ηλιαχτίδα ήλιου.

Παραλίες οργανωμένες και μη γεμίζουν από μικρούς και μεγάλους. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ οι λουόμενοι έχουν δικαιώματα που πρέπει να γνωρίζουν. 

Όπως επισημαίνεται όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, ενώ στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται  ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.

  • Για όσες παραλίες χρεώνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει πως θα πρέπει το κόστος να είναι αναρτημένο σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.
  • Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.
  • Οι παραλίες που χρεώνουν είσοδο θα πρέπει να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο - Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.
  • Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.
  • Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων. 
  • Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.
  • Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.
  • Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών. 
     

Φαρμάκι ένα μπάνιο σε παραλία της Αττικής

Για μια 4μελή οικογένεια από την Αττική που πάει για μπάνιο σε κάποια κοντινή παραλία το κόστος ενδέχεται να είναι και απαγορευτικό, αφού σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσε η οργάνωση  μπορεί να φτάσει και τα 60 ευρώ για είσοδο, καφέ και τόστ. 

Η είσοδος στις παραλίες του Σαρωνικού κυμαίνεται από 4 ευρώ στην Αττική Ακτή στη Βουλιαγμένη μέχρι και 25 ευρώ στον Αστέρα της Βουλιαγμένης ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ξαπλώστρες χρεώνονται χωριστά από την είσοδο.