Συνάντηση με το προεδρείο των Πρυτάνεων των ΑΕΙ και των Προέδρων των ΤΕΙ είχε την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα οικονομικά, αλλά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα, όπως οι αιώνιοι φοιτητές καθώς και η λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Ο υπουργός Παιδείας, κατά τη συνάντηση προανήγγειλε την απελευθέρωση της διαδικασίας των μεταπτυχιακών, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με υπογραφή των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και όχι με υπογραφή υπουργού, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνεται από την ΑΔΙΠ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και συναρμόδιους υπουργούς θα αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα Ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές πρόκειται να εφαρμοστεί κατά γράμμα, ενώ σημείωσε πως θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των Ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως ο νόμος επιτρέπει.

Μία από τις προτάσεις του υπουργείου ήταν η δημιουργία επί πληρωμή αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων για αλλοδαπούς.

Ο κ. Λοβέρδος εξάλλου ανακοίνωσε πως το πόρισμα για την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ ιδρυμάτων θα παραδοθεί από τον αξιολογητή στις 4 Αυγούστου.

Εξάλλου, επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως λόχου χάρη η νέα πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί από τις περαιτέρω περικοπές των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, αλλά και τα ενδεχόμενα ζητήματα που μπορεί να υπάρξουν με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών, δηλαδή, συγκέντρωση πολλών φοιτητών στα ιδρύματα του κέντρου και αποερήμωση ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις έκτακτες Συνόδους Πρυτάνεων των ΑΕΙ και των Προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίες θα συνέλθουν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.