Στη δικαστική απόφαση για τα γεγονότα της Μανωλάδας αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα Guardian. Χαρακτηρίζει την απόφαση «σκάνδαλο», υπνθυμίζει τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς στα ματωμένα φραουλοχώραφα και δίνει τον λόγο στους πρωταγωνιστές. 

«Νιώθω ντροπή ως Έλληνας. Η απόφαση αυτή προκαλεί οργή ​​και ντροπή ... το δικαστήριο έδειξε μια φρικτή στάση απέναντι στα θύματα», αναφέρει ο δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων.

Η εφημερίδα γράφει πως «δεκάδες μετανάστες, κλαίγοντας με λυγμούς, άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου που ουσιαστικά ρίχνει στα μαλακά του κατηγορούμενους». Η Βασιλική Κατριβάνου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην εφημερίδα: «Η απόφαση στέλνει το μήνυμα πως κάθε εργαζόμενος θα μπορεί από εδώ και πέρα να πεθαίνει σαν το σκυλί στα χωράφια».

«Αυτή η απόφαση κλείνει τα μάτια στον ωμό, απάνθρωπο και ρατσιστικό χαρακτήρα της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι στη γη», συμπλήρωσε.

Το άρθρο σημειώνει πως ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων και περισσότεροι από 40 μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν στο δικαστήριο, οι Έλληνες αγρότες, με τη βοήθεια γνωστών δικηγόρων, αθωώθηκαν.

Οργανώσεις κατά του ρατσισμού κατάγγειλαν την απόφαση: «Καλούμε τα συνδικάτα και τις κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αντιδράσουν εναντίον αυτού του άνευ προηγουμένου ρατσιστικού σκανδάλου», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής του Κινήματος κατά του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής