current views are: 1

31 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση14:35

Ρωσία: Ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις εισαγωγές φρούτων από Ελλάδα

Το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στις εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα εξετάζει η Ρωσία. 

Δημοσίευση 14:35’
αρθρο-newpost

Το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στις εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα εξετάζει η Ρωσία. 

Το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στις εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα εξετάζει η Ρωσία

Σύμφωνα με το πρακτορείο  ΡΙΑ-Νόβοστι η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ανακοίνωσε ότι πιθανώς θα επιβληθούν περιορισμοί στην εισαγωγή φρούτων από όλες τις χώρες της ΕΕ, επικαλούμενη «τη συνεχιζόμενη εξαγωγή προϊόντων με το επικίνδυνο μολυσματικό παράσιτο Grapholita molesta».

Αξιωματούχος της υπηρεσίας δήλωσε πως εντόπισε το παράσιτο σε νεκταρίνια από την Ελλάδα και σημείωσε πως αποτιμάται η «σοβαρότητα της κατάστασης και αξιολογούνται οι κίνδυνοι. Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κατόπιν τούτου υπάρχει η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην εισαγωγή των ελληνικών φρούτων στη Ρωσία».

Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, η απόφαση εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός παρόμοιων παραβιάσεων των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στοιχεία,  από την Ελλάδα  εξήχθησαν το 2013 εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, μήλα, αχλάδια, βερύκοκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, άλλα και μικρότερα φρέσκα φρούτα (βατόμουρα, σμέουρα, χουρμάδες κλπ).

Το συνολικό ύψος των εισαγωγών από την Ελλάδα ήταν 611,3 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα  φρούτα αποτέλεσαν το 34%.

Σημειώνεται πως με την επίκληση της ίδιας δικαιολογίας οι ρωσικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Μολδαβία και είχαν υποστηρίξει ότι πιθανώς τα μέτρα να επεκταθούν πρωτίστως «στις εισαγωγές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».


σχετικα αρθρα