Το δρόμο της φυλακής πήρε ο πρώην διευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου Δημήτρης Μπουντούρης ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή, αποφασίστηκε να οδηγηθεί στις φυλακές Χίου, καθώς απερρίφθησαν οι αρχικές σκέψεις για μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η σύζυγός του, η οποία κλήθηκε και αυτή να καταθέσει, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ενώ εντός του μήνα θα οδηγηθεί στον ανακριτή για κατάθεση και ο πρώην υποδιευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου Κυριάκος Δικτυόπουλος. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί πέρυσι σε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή για άλλη υπόθεση (χρέη προς το Δημόσιο).

Η υπόθεση

Όπως γράφει η εφημερίδα, στην Πολεοδομία Σύρου είχε στηθεί ένα κύκλωμα γύρω από την εκμετάλλευση πολυτελών αυθαιρέτων στις Κυκλάδες.

«Οπως είχε αποδείξει η εισαγγελική έρευνα, ο επί σειράν ετών διευθυντής και ο υποδιευθυντής της πολεοδομίας «παρέλειπαν» -με το αζημίωτο- να εισπράξουν πρόστιμα, από το 2005-2009, αξίας συνολικά άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι προσωπικοί λογαριασμοί τους βρέθηκαν αδικαιολόγητα «φουσκωμένοι». Εκεί είχαν βρεθεί πληθώρα καταθέσεων από μηχανικούς, τεχνικές εταιρίες, ξενοδόχους, αλλά και από τον Δήμο Μυκόνου. Ηταν η πραγματικότητα που ζούσαν για χρόνια οι εργαζόμενοι στην Πολεοδομία Σύρου, οι μηχανικοί που απασχολούνταν με την οικοδομή στη Μύκονο, στη Σύρο, στην Τζια και στην Κύθνο. Ολοι ήξεραν τι συνέβαινε στην Πολεοδομία της Σύρου. Τα πολυτελή δείπνα στα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Μυκόνου και οι υψηλές γνωριμίες -πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ακόμη και άνθρωποι των ΜΜΕ- του πρώην προϊσταμένου της, Δημήτρη Μπουντούρη, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, που επιβεβαίωνε ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Η Πολεοδομία της Σύρου ήταν χωρισμένη στα δύο. Από τη μια πλευρά, οι νέοι σε ηλικία υπάλληλοι -κυρίως όσοι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ- και, από την άλλη, οι «παλαιοί». Οι νέοι ήταν περιθωριοποιημένοι και χρησιμοποιούνταν ως «βιτρίνα». Ηταν αυτοί που διεκπεραίωναν τις υποθέσεις με βάση τους αριθμούς πρωτοκόλλου, αυτοί στους οποίους έστελναν τους ελέγχους που έφταναν κάθε φορά στο νησί: από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, από άλλους. Αυτοί που έκαναν σιωπηλά τη δουλειά τους. Σε κάποιον βαθμό, ήταν συνυπεύθυνοι, αλλά όχι το πρόβλημα.

Δίπλα σε αυτούς υπήρχε το άλλο, παράλληλο σύστημα. Οι φάκελοι συχνά έφταναν στην Πολεοδομία φέροντας επάνω όνομα συγκεκριμένου υπαλλήλου. Του ίδιου του διευθυντή, κ. Μπουντούρη, του υποδιευθυντή, κ. Δικτυόπουλου, συχνά ορισμένων άλλων. Ο καθένας είχε το πελατολόγιό του. Διεκπεραίωναν οι ίδιοι, από την αρχή έως το τέλος, τις υποθέσεις των «δικών» τους ανθρώπων. Το υπόλοιπο σύστημα λειτουργούσε παράλληλα και νομότυπα».

TAGS