Για δεύτερη ημέρα σήμερα παραμένει κλειστό το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, μετά την απόφαση των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων του να αναστείλουν τη λειτουργία του, λόγω των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει.

Η Άννα Διαμαντοπούλου με δηλώσεις της κάνει λόγο για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο ΤΕΙ Πειραιά αλλά καθιστά επιτακτική και την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και ενδελεχών ελέγχων από τη μεριά της Πολιτείας σε ό, τι αφορά το ταμείο του ΤΕΙ.

"Το ΤΕΙ Πειραιά έχει λάβει τα τελευταία χρόνια χρηματοδότηση υψηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στα στοιχεία λειτουργίας του. Παραμένει ζητούμενο από το συγκεκριμένο ΤΕΙ και τη διοίκησή του, αφού εξηγήσει το αυξημένο κόστος λειτουργίας του και προβεί σε όλους τους απαραίτητους διοικητικούς, οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους από τα Όργανα της Πολιτείας, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές κινήσεις εξορθολογισμού σε ορίζοντα διετίας. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου. Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο υπεύθυνος τρόπος αντιμετώπισης εκ μέρους της διοίκησης ενός ΤΕΙ και η διέξοδος από το πρόβλημα.Η υπεκφυγή δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση", ανέφερε η Υπουργός ενώ παρατηρήθηκε ότι στο συγκεκριμένο ΤΕΙ δόθηκε πολύ υψηλότερη επιχορήγηση σε σχέση με τα στοιχεία λειτουργίας του.

Τα στοιχεία που ακολουθούν δείχνουν επακριβώς την οικονομική κατάσταση του ΤΕΙ αλλά και για ποιους λόγους είναι το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας, το οποίο παρουσίασε στο τέλος του 2010 έλλειμμα πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να δίνονται εξηγήσεις.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ενεργοί φοιτητές του ΤΕΙ Πειραιά ανέρχονται στους 10.665 ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό του είναι 160 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, 425 άτομα που ανήκουν στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό και 258 άτομα που καλύπτουν το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ. Ο αριθμός του προσωπικού του ΤΕΙ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον των αντίστοιχων ΤΕΙ σε Πάτρα και Κρήτη, τα οποία επιπροσθέτως έχουν πολλά περισσότερα τμήματα σπουδών από εκείνα του ΤΕΙ Πειραιά (έχει μόλις 10). Μάλιστα, αναφέρεται ενδεικτικά ότι, εάν στο ΤΕΙ Πειραιά προσλαμβάνονταν μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη θέση του μεγάλου αριθμού ωρομίσθιων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το συνολικό κόστος θα μειωνόταν από τα 6.000.000 στα 2.300.000 ευρώ. Για το έτος 2008-2009 δόθηκε στο ΤΕΙ Πειραιά ως επιχορήγηση το χρηματικό ποσό των 15.450.000 ευρώ ενώ για το έτος 2010-2011 το ποσό των 7.800.000 ευρώ, εν αντιθέσει με άλλα ΤΕΙ στα οποία δόθηκαν πολύ λιγότερες επιχορηγήσεις (ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ 13.950.000 ευρώ για το έτος 2009 και 9.000.000 ευρώ για το 2010), (ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ 10.750.000 ευρώ για το 2009). Παρόλα αυτά, το ΤΕΙ Πειραιά είναι το μόνο εκ των υπολοίπων ΤΕΙ Αθήνας και επαρχίας (16 στο συνολικό αριθμό), όπου παρουσίασε αρνητικό απόθεμα της τάξεως των 1.479.629 ευρώ, την ίδια ώρα που διαμαρτύρεται για "άδεια" ταμία και ανάγκη για υψηλότερες επιχορηγήσεις.