current views are: 1

1 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση15:48

Του έκοψαν τη σύνταξη γιατί έπαιρνε 31 ευρώ από το εξωτερικό

Μία – μία και με τραγικό τρόπο αποκαλύπτονται όσα «πέρασαν» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής του 2012.

Δημοσίευση 15:48’
αρθρο-newpost

Μία – μία και με τραγικό τρόπο αποκαλύπτονται όσα «πέρασαν» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής του 2012.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μία – μία και με τραγικό τρόπο αποκαλύπτονται όσα «πέρασαν» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής του 2012.

Θύμα μιας από αυτές, ο 71χρονος Σταύρος Ζαράκης από τη Ρόδο, ο οποίος καλείται από το ελληνικό κράτος να ζήσει… με 31 ευρώ το μήνα.

Είναι η «τιμωρία» του, για την επιλογή του σε πολύ νεαρή ηλικία να μεταναστεύσει στον Καναδά, με τον οποίο υπήρχε διακρατική συνεργασία για αποστολή εργαζομένων, και να εργαστεί 7 χρόνια σε εργοστάσιο της χώρας.

Μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2012 ο κ. Ζαράκης ζούσε με μια σύνταξη 346 ευρώ από τον ΟΓΑ και με το πενιχρό εισόδημα των 31 ευρώ που του αναλογούσε ως σύνταξη από την εργασία του στον Καναδά.

Τον Δεκέμβρη του 2012, ακριβώς επειδή έπαιρνε αυτά τα 31 ευρώ, ο ΟΓΑ του έκοψε τη σύνταξη. Κι αυτή γιατί σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο (ν 4093/2012), προϋπόθεση για να συνεχίσει να την λαμβάνει ήταν …. να μην έχει άλλη σύνταξη από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

«Όταν ενημερώθηκα για τη διακοπή, έβαλα λυτούς και δεμένους και επικοινώνησα με τις αρμόδιες υπηρεσίες στον Καναδά. Προσπάθησα να πετύχω τη διακοπή των 31 ευρώ και να “σώσω” τα 346», λέει στο newpost ο Σταύρος Ζαράκης.

Η απάντηση που του έδωσαν, ήταν αφοπλιστική: «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμιοί».

Πράγματι, του απάντησαν ότι αυτό που του ζητά το ελληνικό κράτος «είναι μια τρέλα» γιατί «υπάρχει διακρατική συμφωνία την οποία δεν δικαιούμαστε να παραβιάσουμε, οφείλουμε να σας δίνουμε αυτά τα 31 ευρώ».

Έτσι ο συνταξιούχος, επί ενάμιση χρόνο απλήρωτος και σε τραγική κατάσταση, αποφάσισε να γράψει μια επιστολή προς όλους τους υπουργούς, την οποία δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Ροδιακή».

«Μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα μου με πήρε τηλέφωνο ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και μου είπε ότι τηλεφώνησαν στον διοικητή του ΟΓΑ και στο εξής θα παίρνω τη σύνταξή μου από την οποία θα “κόψουν” τα 31 ευρώ του Καναδά», λέει στο newpost.

Αυτή είναι, άλλωστε, και η λογική αντιμετώπιση του θέματος. Αλλά το κράτος σε αυτήν την περίπτωση ήρθε στα… σύγκαλά του, μόνο αφού άφησε έναν άνθρωπο χωρίς εισόδημα επί 18 μήνες.
 


σχετικα αρθρα