Τρία άτομα συνελήφθησαν, αφού έκλεβαν μεγάλες ποσότητες καυσίμων από την Πολεμική Αεροπορία, για τουλάχιστον έξι μήνες.

Πρόκειται για έναν 56χρονο Έλληνα που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο εμπόριο καυσίμων καθώς και δύο 32χρονοι αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν, εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του, που υπολογίζεται ότι αφαίρεσαν πάνω από 100.000 λίτρα καυσίμου.

Όλα άρχισαν όταν διαπιστώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία απώλεια καυσίμου, από αγωγό της. Αμέσως αξιωματικοί της άρχισαν να αναζητούν την «τρύπα». Από την έρευνα εντοπίστηκε ότι σε ερημική τοποθεσία, στην ευρύτερη περιοχή της Οινόης Βοιωτίας, ήταν το σημείο του αγωγού, από το οποίο έκλεβαν οι δράστες.

Αμέσως ενημερώθηκε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθησε συστηματική παρακολούθηση από την Ελληνική Αστυνομία και αφού στήθηκε καρτέρι πιάστηκαν επ' αυτοφώρω.

Πώς δρούσε η σπρείρα

Η μετάγγιση των καυσίμων γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο βυτιοφόρο όχημα και στη συνέχεια μεταφέρονταν σε πρατήρια υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του 56χρονου. Η κλοπή των υγρών καυσίμων γινόταν εκτός χώρου ευθύνης Εγκατάστασης – Μονάδας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετέβαιναν, τρεις έως τέσσερις φορές εβδομαδιαίως, με το βυτιοφόρο όχημα (τύπου τζιπ), σε δύσβατη ημιορεινή περιοχή, στην Οινόη και χρησιμοποιώντας μηχανική αντλία, αφαιρούσαν καύσιμα, με τη μέθοδο της μετάγγισης.

Μάλιστα λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και κάλυψης: Δρούσαν βράδυνες μόνο ώρες και κατά την προσέγγιση τους στο χώρο του αγωγού έσβηναν τα φώτα του οχήματος, ενώ σκέπαζαν με χαρτόνι τον πίνακα οργάνων, για να μην είναι ορατές οι φωτεινές ενδείξεις.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο όχημα, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του 56χρονου συλληφθέντα, είχαν τοποθετήσει – προσαρμόσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, ώστε να καθίσταται δυσχερής η ταυτοποίηση του.

Στη συνέχεια μετέφεραν τα καύσιμα, σε πρατήριο υγρών καυσίμων του 56χρονου, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θηβών, όπου και τα αποθήκευαν προσωρινά. Ακολούθως, προωθούσαν τις ποσότητες των καυσίμων, με διαφορετικό βυτιοφόρο όχημα, σε δύο άλλα πρατήρια υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του 56χρονου, στον Ασπρόπυργο και στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Τα καύσιμα κατέληγαν στην αγορά, μέσω των παραπάνω πρατηρίων, αφού προηγουμένως είχαν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία – νοθεία. Από τη λαθροδιακίνηση αυτή αποκόμιζαν παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη, επιφέροντας αντίστοιχη ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν οι τρεις δράστες, αφού προηγουμένως είχαν μεταγγίσει καύσιμα, στο ειδικά μετασκευασμένο όχημα. Από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι το όχημα έφερε, σε εσωτερική συγκαλυμμένη δεξαμενή, 1.000 λίτρα κηροζίνης.

Παράλληλα, για τους δύο αλλοδαπούς προέκυψε ότι διαμένουν παράνομα στη χώρα μας και θα εφαρμοστεί σε βάρος τους το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση - αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων (λαθρεμπορία) κατά συναυτουργία, επάγγελμα και εξακολούθηση, της πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου καθώς και της νομοθεσίας για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.