Τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και μεμονωμένων παραγωγών, αναμένει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου, να τις αξιοποιήσει στο πλαίσιο των διατάξεων που προωθεί για τη δημιουργία Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων.

 Όπως αναφέρει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς, (που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο), υπάρχει ρυθμιστικό άρθρο για το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των δημοπρατηρίων. Το σχέδιο νόμου είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και μπορεί κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά και, όπως τονίζει ο κ. Σκανδαλίδης, καλό είναι στο πλαίσιο της διαβούλευσης να κατατεθούν προτάσεις για μελέτη και αξιοποίηση από την πολιτική ηγεσία.

 Τα Δημοπρατήρια Αγροτικών Προϊόντων σ΄ολόκληρο τον οργανωμένο οικονομικά κόσμο, αποτελούν σημείο συνάντησης των παραγωγών αγροτικών προϊόντων (μεμονωμένων ή οργανωμένων σε συνεταιρισμούς) με τους λιανοπωλητές των μεγάλων αστικών κέντρων, αναφέρει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τονίζει ότι όλα τα επιτυχημένα δημοπρατήρια πληρούν αυτές τις δύο προϋποθέσεις. Δηλαδή, της άμεσης επαφής παραγωγών και καταστημάτων λιανικής από τη μια και γειτνίασης με μεγάλο αστικό κέντρο (τους καταναλωτές), από την άλλη.

 Τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στο Ν. Ηλείας είχε ζητήσει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας πρότυπου Διαμετακομιστικού Κέντρου Αγροτικών Προϊόντων στο Ν. Ηλείας η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Αντωνακόπουλος έχει επίσης επισημάνει ότι υπάρχουν έτοιμες εγκαταστάσεις για μια τέτοια επένδυση.