current views are: 1

2 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση16:48

Ρωσικό «κανόνι» με επιπτώσεις και στον ελληνικό τουρισμό

Σταματά από σήμερα να λειτουργεί ο μεγάλος ρωσικός τουριστικός πράκτορας Labirint.

Δημοσίευση 16:48’
αρθρο-newpost

Σταματά από σήμερα να λειτουργεί ο μεγάλος ρωσικός τουριστικός πράκτορας Labirint.

Σταματά από σήμερα να λειτουργεί ο μεγάλος ρωσικός τουριστικός πράκτορας Labirint, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας Ιρίνα Τιούρινα.

Ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας είναι οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, που προέκυψαν από τη διακοπή λειτουργίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99 % των μετοχών του Labirint, έναν από τους παλαιότερους «παίκτες» στην ελληνική τουριστική αγορά. Το χρέος, που βαραίνει αυτή τη στιγμή την Ideal-Tour φαίνεται πως ξεπερνά τα 31 εκ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό περί τις 25 χιλιάδες τουρίστες- πελάτες του Labirint, αριθμός, που αποτελεί ρεκόρ, κατά την Τιούρινα, στην τουριστική ιστορία της Ρωσία. Αδιευκρίνιστος αριθμός εξ αυτών βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της επικαλείται μια σειρά από λόγους για την αρνητική εξέλιξη, όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας του ρωσικού πληθυσμού, λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του ξένου συναλλάγματος, η αρνητική πολιτική και οικονομική κατάσταση, η αποτροπή των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Ρώσους πολίτες, που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και το στρατό, καθώς και η παρατεινόμενη σύγκρουση με την αεροπορική εταιρεία «Orenbourg Airlines», θυγατρική της Aeroflot, η οποία σταμάτησε από σήμερα να εξυπηρετεί τις έκτακτες πτήσεις τσάρτερ των εταιρειών Ιdeal-Tour και Labirint, για τις οποίες δεν είχε πληρωθεί.

Μεταξύ των πτήσεων τσάρτερ, που ακυρώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου Ντομοντέντοβο της Μόσχας, ήταν και δύο προς την Ελλάδα, στους δημοφιλείς προορισμούς της οποίας το Labirint στέλνει τουρίστες από την ίδρυσή του το 1995.

Ιdeal-Tour και Labirint είναι αντιστοίχως η τέταρτη και πέμπτη τουριστική εταιρεία της Ρωσίας, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διακόπτει τη λειτουργία της το τελευταίο 15νθήμερο. Στις 16 Ιουλίου το τουριστικό πρακτορείο Neva κήρυξε στάση πληρωμών έναντι των πελατών του, αρκετές χιλιάδες των οποίων βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να έχει καλυφθεί οικονομικά το ταξίδι τους για τις συνεργαζόμενες με το Neva εταιρείες.

Δέκα ημέρες αργότερα ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της η επίσης παλαιά και ιστορική εταιρεία Roza Vetrov Mir της Μόσχας και στις 30 του μηνός η Expo-Tour της Αγίας Πετρούπολης ομολόγησε αντίστοιχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

 


σχετικα αρθρα